Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма нови потвърдени случаи на коронавирус: Контактните да стоят под карантина съвестно!

13 март 2020, 08:09 часа

Няма нови потвърдени случаи на заразени с коронавирус. Това заяви началникът на кризисния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Реклама

Мутафчийски беше категоричен, че и СЗО препоръчва мерките за справяне със заразата в Китай - самоизолиране и ограничаване на социалните контакти.

Началникът на кризисния щаб заяви, че има редици сигнали за нарушаване на карантината - на идващи от рискови държави, които трябва да си стоят вкъщи. Той даде пример със семейството от "Пирогов" - от 24 души, събрали се на рожден ден, 11 са се заразили. "Починалата жена в момента няма кой да я погребе, защото всички са под карантина - след като изтече карантината, ще може да се отдаде почит към нея", уточни началникът на ВМА. И даде примери - в Гърция при нарушение на карантината, 2 години затвор. В Русия - 3 години затвор.

Началникът на ВМА поиска разработване на спешни модели как да става спазването на карантина - включително и така, че да може гражданите да сигнализират за свои съседи, които не спазват карантина.

"Със сигурност ограничаването на контактите забавя заразата, дава възможност да се снижи пикът на заразата", продължи Мутафчийски. И уточни, че всички кризисни мерки се правят, за да се смекчи сериозността на заразата. "Никой не е казал, че децата не се заразяват - заразяват се, но по-малко и го изкарват по-леко", подчерта той.

"Не знам какво е извънредно положение по принцип, но знам какво е военно положение - политиците знаят какво правят", увери проф. Мутафчийски.

Още: "За пръв път откакто коронавируса стана проблем, статистиката на заболяването замръзна"

"Скоро - глоба до 5000 лева за тези, които не спазват карантината за коронавируса (ВИДЕО)"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес