Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МЗ: Личните лекари и извънболничната помощ да издават направления за антигенни тестове

12 юли 2022, 11:50 часа • 1692 прочитания

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект за допълнение на Наредба от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Предложението на ведомството е бързите антигенни тестове за COVID-19 да бъдат включени в медико-диагностичните изследвания, заплащани от бюджета на касата.

Антигенни тестове ще могат да бъдат извършвани след насочване от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ.

Проектът на МЗ е предложен за обществено обсъждане до 11 август, което означава, че личните лекари ще могат да издават направления за бързи антигенни тестове най-рано от средата на август. Точно в този месец, според редица експерти, ще настъпи пик на нова вълна на COVID-19.

"С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на COVID-19", гласят мотивите на МЗ.

Необходимите финансови средства за прилагане на предложените от министерството промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.

Припомняме, че към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от общопрактикуващ лекар. С промяната се предвижда бързият антигенен тест за откриване на COVID-19 да бъде назначаван от личен лекар или лекар специалист от извънболничната помощ, което значително ще улесни пациентите и ще разшири възможностите за извършване на изследвания за ранно откриване на инфекция с коронавирус, добавят от МЗ.

Всъщност, именно сегашното МЗ не реагира изобщо по въпроса, когато трябваше. Преди около три месеца парламентът сложи край на т.на.р извънредна епидемична обстановка. Тогава управляващите не оставиха безплатните PCR тестове, като здравният министър проф. Асена Стоименова (Сербезова) нямаше възражения, въпреки критиките на медицински специалисти – какво отпадна, припомнете си ТУК.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес