Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Москов: Ситуацията с детската смъртност е трагична

30 декември 2014, 18:07 часа • 34367 прочитания

„В сравнение със средноевропейските нива, ситуацията с детската заболеваемост и смъртност в България е трагична", каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на откриването нa обновeната детска клиника в спешния център на УМБАЛСМ „Пирогов".

„Направеното е чудесно. Условия, от гледна точка на инфраструктурата, след ремонта и новата апаратура в детската реанимация, има категорично. Детските трансплантации са друг процес, който не зависи само от инфраструктурата. Това, което е направено тук, е чудесно, отговаря и изглежда по начина, по който трябва да изглежда всяко едно звено", посочи Москов и добави, че приоритет на цялото мнозинство, записан и в управленската програма, е новият начин, по който е финансирано, структурирано и кадрово осигурено детското здравеопазване.

„Остойностяването на всяка клинична пътека и на всяко от заболяванията, касаещи педиатрията, ще бъде променено", каза още министър Москов.

По думите му детското здравеопазване не е добре организирана структура.

По повод трагичния инцидент, при който дете почита пред спешното отделение в Разград, Москов посочи, че се работи усилено по новия начин на организиране на спешната помощ, тъй като е изключително важно децата да бъдат транспортирани бързо до необходимия им специалист. „Още в първите дни след Нова година ще направим пресконференция, в рамките на която цялата стратегия за реформи ще бъде подробно описана", добави здравният министър.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес