Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Западнонилската треска не може да създаде пандемия

30 август 2024, 08:40 часа • 1676 прочитания

Западнонилската треска не може да създаде пандемия. Това каза в сутрешния блок на бТВ д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и част от Сдружението на общопрактикуващите лекари. 

"Вирусът е, както ковид, но за разлика от ковида не се предава по въздушно-капков път, а трябва да ви ухапе комар, който преди това е ухапал болно животно. Естествен резервоар са птиците и в някои случаи конете. Ухапвайки първо птицата, след това човека, той може да пренесе инфекцията. ОЩЕ: Първи жертви на западнонилската треска и в България

Други начини за предаване на вируса

От своя страна д-р Ралица Йорданова от Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Иван Киров", коментира и другите начини за предаване на вируса. "Освен предаване чрез ухапване от заразен комар, може да се предаде от заразена майка на дете и също така при кръводаряване", каза тя. По думите й затова има ограничения при кръводаряването на хора, които са се завърнали от райони, в които инфекцията е с по-висока честота на разпространение. 

Вирусът е много стар

Д-р Николова разказа и интересни факти за вируса. "Той съществува заедно с нас за около 1000 години. За това време никой не е разбрал той да е създал някакви сериозни, огромни огнища с много заболели. Последният случай в България са около 15 човека", каза д-р Николова. 

Тя добави, че съществуват нови данни, според които Александър Македонски не е умрял от отравяне, а от западнонилска треска, тъй като симптомите му съвпадат с тези на вируса.

Д-р Николова коментира, че древногръцкият историк и биограф Плутарх разказва, че Македонски се завръщал през Месопотамия, където имало заблатени места и в краката му паднали умрели гарвани, което той приел като лошо знамение, но всъщност това било показателно за западнонилската треска в района. ОЩЕ: Проф. Ива Христова очаква още заразени със западнонилска треска

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес