Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И южноафриканският вариант на COVID-19 вече е в България

28 юни 2021, 10:45 часа • 3413 прочитания

У нас е регистриран първият случай на Южноафриканския вариант на COVID-19, познат още като Бета.

От Националния център по заразни и паразитни болести уточняват, че носителят е временно пребиваващ в страната ни. Намира се в София и е на възраст между 30 и 40 г. Той е бил на домашно лечение и вече е здрав.

Междувременно потвърдените случаи на Делта варианта у нас вече са седем. С разновидността, идваща от Индия, са се заразили две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 г. Всичките са от столицата. Само един от тях е хоспитализиран.

Освен посочените Бета и Делта варианти в НЦЗПБ са анализирани още 192 клинични проби от пациенти от различни региони на страната. 190 от пробите показват Алфа вариант на COVID-19 (британски), както и други два изолата, които не се причисляват към вируси с повишено значение.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че изследвания показват, че Алфа, Бета и Делта вариантите са по-инфекциозни от първоначално възникналия вирус в Ухан, Китай.

По тази причина Министерството на здравеопазването призовава българските граждани да подходят отговорно към собственото си здраве и това на своите близки, като изберат ваксината срещу COVID-19.

Здравните власти следят разпространението на вариантите на коронавируса, като при риск за общественото здраве има готовност за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

Още: Коронавирусът в България: Без починали за денонощие, в 20 области не са открити нови случаи

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес