Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грипът убива: Ваксинацията се очаква да обхване 23% от хората над 65 г. и 7% от цялото население

09 октомври 2024, 11:23 часа • 380 прочитания

За тази година ваксинацията ще достигне над 23% от рисковата група - хората над 65 г., и 7% от цялото население. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

И призова - „Нека намалим риска и да се ваксинираме“. Това бе и темата на събитието, с което здравни специалисти напомниха, че има осигурени безплатни ваксини срещу сезонен грип и пневмококи за хора на и над 65-годишна възраст.

ОЩЕ: Недостиг на противогрипни ваксини отчитат в някои градове

"След една тежка грипна епидемия у нас си отиват над 2 000 души от пневмония. Каквото можем правим, има ваксини, време има до края на декември да се я поставим", каза той.

"До края на седмицата всеки общопрактикуващ лекар, дори и в най-отдалеченото точна на България, ще получи заявените количества", обяви специалистът.

Ръст от 84% се отчита при внесените в страната противогрипни ваксини от 2022 до 2024 г.

Проф. Нели Корсун обясни, че няма доказани грипни вируси към момента. „Очакваме първите случаи да са през ноември, а пикът да е през януари и февруари“, каза тя.

ОЩЕ: Ваксините срещу грип свършват. Ще има ли нови доставки: Говори експерт

Експертът не прогнозира колко тежък ще е грипния сезон. „Вероятно ще циркулират щамове, включени в противогрипните ваксини. Те са най-доброто и сигурно средство за предпазване“, категорична бе тя.

Д-р Кремена Пармакова напомни, че грипът е коварно заболяване, нищо че при някои хора протича леко. „Грипът отнема човешки живот. Имаме много ефикасни средства и това са ваксините“.

Дали ще има допълнителен внос на ваксини проф. Нели Корсун не се нае да каже. Но обясни, че се обмисля към края на сезона да напишат писмо до фирмите производители, с молба да увеличат броя на ваксините за нашата страна.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес