Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата ще спасява болница "Лозенец" с 25 милиона лева заем

15 октомври 2024, 15:14 часа • 323 прочитания

Министерският съвет одобри допълнителни плащания по бюджета на здравното министерство за 2024 г., като те отиват за заем на МБАЛ "Лозенец".

Става въпрос за 25 милиона лева. Целта е погасяване на просрочени задължения на столичното лечебно заведение.

Приет е и "проект на Решение на Министерския съвет за определяне на условията за предоставяне на заема, неговото възстановяване и за одобряване проекта на договор между Министерство на здравеопазването и МБАЛ „Лозенец“ ЕАД за предоставяне на заема", съобщиха от служебния кабинет.

Още: Шефове на болници: Милиони по сметки, 95 хил. лв. месечни заплати и скъпи коли

Тежкото финансово състояние на МБАЛ "Лозенец" след редица нарушения

През май тази година директорът на болница "Лозенец" Христо Стоянов беше уволнен от служебния здравен министър д-р Галя Кондева заради "одит в лечебното заведение, който показва редица тежки нарушения". На негово място бе назначена д-р Олга Мицова-Масларова, която е бивш зам.-директор на "Лозенец" между 2019-2021 г., а от 2023 г. работи в частната "Софиямед".

Резултатите от въпросния одит станаха публично достояние по-късно, като се оказа, че лечебното заведение е на загуба от близо 100 млн. лв. 

Снимка: БГНЕС

Още: След проверка на НЗОК: Болница "Лозенец" ще трябва да върне над 300 000 лв.

Одитът в болницата е извършен от Инспектората към Министерството на здравеопазването и обхваща периода от 2022 г. до началото на 2024 г. "Ситуацията в лечебното заведение е много тежка и в момента изпитваме огромни затруднения по стабилизирането му“, подчерта в началото на август Кондева пред ресорната парламентарна комисия.

Констатираните нарушения са свързани с обществени поръчки, сключване на договори, теглене на кредит и др., добави тя. Констатациите от одита са предадени на компетентните органи, поясни д-р Кондева.

Още: Саботаж на записите на пациенти: Защитата на директора на болница "Лозенец"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес