Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България няма да остане без лекари, НО...

13 ноември 2014, 09:10 часа • 35604 прочитания

Студентите да подписват договори, че ще останат България, след като завършат университет. Това е записано в документа „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България”, който беше представен миналата седмица. Той е изработен от учени от БАН, експерти и индустриалци и целта му е да зададе визията на развитието на страната ни през следващите 30 години.

В крайна сметка се оказва, че жаланието на учените е по-сложно за реализация, отколкото изглежда.

Според директора на болницата "Света Екатерина" професор Генчо Начев всички млади трябва да останат в България, не само лекарите. За да се случи това обаче, държавата трябва да е добре уредена. Нещо, което в България не е така.

В ефира на bTV професор Начев беше категоричен, че трябва да отпадне изпитът преди записване за специализация. Той обясни, че за 7 места в ръководената от него болница се явяват петима души. От тях само трима взимат изпита. В резултат само 3 места биват запълнени.

От своя страна бившият министър на здравеопазването от кабинета "Станишев" професор Радослав Гайдарски беше категоричен, че България няма да остане без лекари. Въпреки това трябва да има дискусия за това как да се задържат кадрите. Особено предвид ниските заплати, които се взимат в бранша.

Хирургът беше категоричен, че въпросът за задържането на лекарите в България се води от много време. Той изчисли, че за 7 години образование държавата дава приблизително по 7 лв. на всеки студент държавна поръчка.

Младият лекар Радислав Наков беше категоричен, че държавата може да задържи медиците със стимули. Той обясни, че в момента получава 450 лв. чисто месечно. Предстои му записване за специализация, за която той ще трябва да плаща по 180 лв. всеки месец.

Местата държавна поръчка в здравеопазването са малко. Заради това се налага желаещите да се занимават с медицина да търсят или спонсори, или да си плащат, за да могат да специализират. Наков разказа, че някои болници, които имат много дългове, карат младите медици да се отказват от парите си, които трябва да получат за специализация.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес