Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болниците ще дават отчет на пациентите за болничен престой когато техниката позволи

13 март 2017, 08:22 часа • 1169 прочитания

"При осигурена техническа възможност" - само при това положение пациентите ще получават фиш направените за тях разходи, докато са в болница. Това обясниха от НЗОК, предаде в. "Сега".

Уточнението е факт, макар че на хартия - според Националния рамков договор, би трябвало нововъведението да е в сила от 1 април тази година. Тепърва работна група ще реши какво точно ще представлява фишът - как ще изглежда и каква точно информация ще включва. Ще се реши и как технически ще се предоставя информацията, т.е. как болниците ще я пращат на здравната каса, как да уеднаквят софтуера си и има ли нужда да се купува нов. От касата засега не се ангажират със срок.

Идеята е при излизане от болница пациентът да получава детайлна разбивка на лечението, процедурите и изследванията, които са му правени, със съответните цени. Информацията ще се праща и в НЗОК. Главната цел е да се види колко струва на съответната болница това лечение, а след като се събере достатъчно информация, да се види и колко струва пакетът лечение, плащан от здравната каса. След това ще се вземе и решение - ако той е недофинансиран, откъде да дойдат допълнително пари - с по-висока здравна вноска, с въвеждане на доплащане или с намаление на пакета на НЗОК. Според управителя на касата Глинка Комитов най-вероятният вариант е въвеждането на доплащане.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес