Андреева отрича да има държавна война с частните болници

52144
Андреева отрича да има държавна война с частните болници
Снимка: БГНЕС

"Присъствието ми днес тук е ясен знак, че Министерството на здравеопазването не води скрита война с частните болници", каза здравният министър Таня Андреева в Пловдив при откриването на най-големия самостоятелен диализен център в страната "Фърст Диализис Сървисиз-България", предаде БГНЕС.

За мен е важно всички лечебни заведения да бъдат поставени при едни и същи условия, каза още Андреева. Според нея демонополизацията на здравната каса ще помогне най-вече за по-добрия контрол върху качеството на здравните услуги, както и доплащанията в системата, които са едни от най-високите в Европа - 6%. Стартът на въвеждането на втория стълб на здравното осигуряване може да се случи най-рано през втората половина на следващата година, каза още тя.

Големият проблем в момента е, че бюджетът на НЗОК е изготвен за десет месеца. Защо е така, не е ясно, при положение, че здравеопазването работи 24 часа на ден 365 дни в годината. Търсим механизми да актуализираме бюджета на касата, но дефицитът е 130 млн. лв, припомни Андреева.

В края на миналата седмица стана ясно, че ако няма помощ от държавата за последното тримесечие на тази година, НЗОК ще може да покрие само 65% от клиничните пътеки на болниците.

Новото лечебно заведение в Пловдив, открито днес, е най- голямо по рода си в България и е част от бъдеща мрежа на "Фърст Диализис Сървизис" от диализни центрове в цялата страна. Той се намира в Транспортна болница и предлага най- висок клас медицински услуги при чудесни условия. 650 души в Пловдив и областта имат нужда от хемодиализа, за част от тях единственият начин да прекратят този начин на живот е трансплантацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com