Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат алармира: ДАНС вика на разпит всички от Обществения съвет за Националната детска болница

13 юни 2024, 10:59 часа

От ДАНС ми се обадиха, за да ми събощят, че срещу всеки от членовете на Обществения съвет са подадени сигнали от Търговска лига във връзка с нашите позиции по отношение на проекта “Мама и аз”. Поради тази причина всички ние - членовете, са налага да се срещнем със служители на ДАНС и да дадем обяснения по този сигнал. Това обясни Мария Шаркова - адвокат по медицинско право и част от Обществения съвет (ОС) за изграждане на Национална детска болница, в ефира на Дарик Радио.

Реклама

За какво ДАНС ги вика на разпит?

Сигналите срещу нея и колегите ѝ от ОС са подадени от "Търговска лига" - инвеститорът на многопрофилна частна болница "Мама и аз" в София.

ОЩЕ: Здравният министър няма да разпуска обществения съвет за бъдещата детска болница

На 30 април тази година Министерският съвет разреши реализацията на този проект, но след остра обществена реакция, ден по-късно служебният премиер Димитър Главчев разпореди оттеглянето му. Общественото недоволство тогава се съсредоточи върху липсата на активност за изграждане на национална детска болница, но даването на “зелена светлина” за построяване на частна. Сред изразилите позиция бе и Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница. 

“Аз се чувствам поласкана, защото от "Търговска лига" твърдят, че както аз, така и колегите от Обществения съвет, с нашите изказвания пряко сме повлияли на министър-председателя и на Министерския съвет да оттеглят първоначално взетото решение за разрешаване на този инвестиционен проект. Дори най-доволните от мен клиенти като адвокат не са ми правили такъв комплимент относно моите способности да изказвам мнение и да го аргументирам убедително”, каза Шаркова.

ОЩЕ: Амбициозен план: Детската болница да заработи до май 2028 г.

Тя допълни, че и прави впечатление, че има “фиксация” точно върху членовете на Обществения съвет. "По отношение на този проект се изказаха и други неправителствени организации, президентът Румен Радев и редица политици, включително г-н Делян Пеевски. Виждате, че фиксацията не е върху която и да било неправителствена организация или отделни политици, а е единствено върху членовете на Обществения съвет", обясни адвокатът по медицинско право.

Шаркова допълни, че има подадени сигнали, включително и срещу членове на Обществения съвет, които никога не са изразявали публично позиция за частната детска болница, но “явно някои дори с мълчанието си успяват да бъдат убедителни по логиката на жалбоподателя”.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес