Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-честата грешка на хората с високо кръвно през лятото

02 август 2024, 07:35 часа

На какво трябва да обърнат внимание хората с високо кръвно през лятото?

Кръвното налягане, което е под контрол и относително нормално през годината, може да бъде много по-ниско през лятото. Ето защо е много важно, съгласувано с Вашия лекар, да определите какво трябва да направите в този случай, тоест кои лекарства можете да премахнете от терапията си, така че кръвното Ви налягане през летните месеци да е адекватно, т.е. нормално.

Вижте още: Как да разпознаем дехидратацията при малки деца? Лекар разкрива най-честите признаци

Високо кръвно и високите температури

Хората с високо кръвно налягане понякога се притесняват от високи температури, особено ако това засилва страничните ефекти на лекарствата, например, ако имат ниско кръвно налягане или ако им се подуят краката, това са страничните ефекти, които могат да се засилят при високи навън температури. Ако пациентите имат сърдечни проблеми наред с високо кръвно налягане, то високите температури са особено опасни и неблагоприятни за тях.

Какви опасни ситуации могат да възникнат на плажа?

По правило пациентите с високо кръвно налягане трябва да избягват плажа, тоест излагането на слънце между 10 и 16 часа. Те трябва да се появяват на плажа само следобед, след 16 или 17 часа, за да се избегнат смущения в налягането или други странични ефекти, свързани с лечението си.

Важно е също така да се знае, че трябва да внимават за температурата на водата, в която се къпят, тоест да не влизат внезапно, със скокове във водата. Те трябва да се подготвят за влизане във водата, като е препоръчително да избягват къпането в студена вода.

Ами ако се появят нежелани лекарствени реакции по време на ваканцията и наблизо няма лекар?

В период на високи външни температури количеството кръв в кръвообращението е много по-голямо, вените се разширяват, поради което понякога краката се подуват. Всички те могат да бъдат предизвикани от определени лекарства. Важно е пациентът да знае кое лекарство причинява подуване на краката и ако може да намали дозата на споменатото лекарство, може дори да държи краката в по-висока позиция и по този начин намаляване на страничните ефекти, причинени от високата външна температура.

Вижте още: 7 най-чести ухапвания от насекоми: Как да ги различим, да облекчим симптомите и кога да повикаме линейка

През лятото загубата на течности поради изпотяване се засилва, поради което пациентите трябва да внимават да приемат достатъчно течности в организма, за да не настъпи дехидратация. Това се отнася особено за пациенти, приемащи лекарства от групата на диуретиците.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес