Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се ядат череши при подагра?

03 юни 2024, 15:36 часа

Сезонът на черешите вече е в разагара си. Това е едно от най-любимите плодове на малки и големи. Черешата е не само вкусен плод, но и съдържа витамини, минерали и съединения с мощен положителен ефект върху човешкото здраве. Авторитетното медицинско издание Medical News Today пише за най-полезните свойства на черешата и по-специално за това дали може да се консумира при подагра.

Череши  - може ли да се включат в диетата при подагра 

Консумирането на този плод може да помогне на човек да поддържа умерено ниво на пикочна киселина в тялото при наличието на подагра, отбелязва изданието.

Според резултатите от различни изследвания приемът на черешов концентрат или употребата на череши намалява симптомите на подагра с 35% в рамките на два дни. И този резултата се наблюдава независимо от пола, телесното тегло, консумацията на алкохол, прием на диуретици и употребата на лекарства против подагра, отнбелязва още здравният портал.

Други ползи от черешите

Те могат да бъдат особено полезни като част от противовъзпалителна диета. Това се отнася както за тръпчивите, така и за сладките сортове череши, както и за черешовия сок. 

Ягоди или череши - кой плод е по-добър за диабетиците

Като цяло, диета, базирана на плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на наситени мазнини, е най-добра за сърцето. Въпреки това, черешите могат да бъдат особено ценни в здравословна диета, тъй като понижават кръвното налягане благодарение на полифенола и калия, съдържащи се в зрънцето. А високото кръвно налягане е един от най-важните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, което е основната причина за смърт в световен мащаб. Чрез консумацията на 100 грама череши човек може да си набави около 5% от дневната норма на калий. 

Черешите са естествен източник на мелатонин, който е невротрансмитер, който влияе на съня и човешкото настроение. Мелатонинът може да бъде полезен за тези, които страдат от безсъние, тъй като това е химикалът, който е отговорен за  предизвикването на сън. Най-голяма нужда от него имат възрастните хора.

Изданието допълва още, че консумацията на коментирания плод повишава физическата издръжливост. Редовните упражнения са важен компонент на здравословния начин на живот. Те обаче могат да доведат до мускулни болки или дори нараняване. Но адекватната консумация на череши подобрява издръжливостта на човек по време на физически упражнения. Може би това се дължи на неговия нисък гликемичен индекс и противовъзпалителни, антиоксидантни свойства и свойства, които увеличават притока на кръв. Но хората с язва или гастрит трябва да се въздържат от консумацията на коментирания плод.

Черешата намира и външно приложение - за направата на козметични маски. Сокът от нея е много ефективно средство за грижа за мазна кожа на лицето, стяга порите, има освежаващ ефект и се отървава от акне.

По колко череши и кога могат да се ядат при диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес