Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Черешите могат да навредят на хората с тези заболявания

03 юни 2024, 09:36 часа

Сладките череши са един от най-ярките символи на лятото. Въпреки апетитната си привлекателност, този плод може да навреди на здравето в определени ситуации. Руският диетолог и специалист по аюрведа, Жана Тиханичева, споделя за плюсовете и минусите от кнсумацията на този плод. Експертът пояснява, че хората със стомашно-чревни заболявания, диабет, метаболитни смущения и алергии трябва да внимават с този плод.

Може ли яденето на череши да навреди на здравето?

Въпреки че черешите обикновено се считат за здравословна и питателна храна, има няколко аспекта, които трябва да имате предвид, за да избегнете потенциални рискове за здравето.

Големите количества от този плод могат да причинят подуване и газове. Хората със стомашно-чревни заболявания трябва да го използват с изключително внимание.

Череши - вдигат или свалят пикочната киселина

„Някои хора може да са алергични към този плод. Признаците на алергия включват сърбеж, подуване, зачервяване на кожата и обриви. Ако някой от симптомите се появи при консумация на този продукт, трябва да го изключите от диетата или да го замените с жълти череши", казва специалистът.

Черешите са естествен източник на захар, така че хората с диабет или проблеми, свързани с въглехидратния метаболизъм, трябва да следят консумацията им.

Освен това черешовите костилки съдържат цианогенни гликозиди. В големи количества те са токсични за тялото, така че е по-добре да консумирате този продукт без костилката.

Ползи от яденето на череши

Високото им съдържание на антиоксиданти в този плод спомага за защита на организма от оксидативен стрес и преждевременно стареене, както и за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания. Черешите имат и противовъзпалителни свойства. Съдържат вещества, които спомагат за намаляване на възпалителните процеси в организма.

Тези вкусни плодове са особено полезни за хора, страдащи от заболявания като артрит или подагра. При консумация на череши се повишава нивото на мелатонин, хормон, който регулира цикъла сън-събуждане, което има положителен ефект върху качеството на почивката.

Мозъчната функция също се подобрява благодарение на антиоцианините в състава на коментирания плод. Именно те придават на черешите толкова красив тъмночервен цвят. Този пигмент има положителен ефект върху когнитивните функции.

Колко череши можете да ядете на ден?

"За да не се стигне до излишни фибри и въглехидрати, може да се консумират череши на обяд или следобед, не повече от 300 грама на ден", казва специалистът.

"Черешите са ценен източник на хранителни вещества, витамини А, В1, В2, С, Е, минерали и антиоксиданти, които имат благоприятен ефект върху здравето. Все пак си струва да имате предвид възможните рискове, свързани с алергични реакции, съдържание на цианид в семената и нивата на кръвната захар. Консумирането му в умерени количества като част от разнообразна диета обикновено не е опасно за повечето хора. Важно е да следите качеството на продукта, да се съобразите с индивидуалните характеристики на тялото си и да се консултирате с лекар, ако е необходимо", допълва още диетологът.

По колко череши и кога могат да се ядат при диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес