Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Тази любима храна убива сърцето и вдига холестерола

19 август 2024, 14:34 часа

Лошото хранене може да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Кардиологът Ленар Кашапов говори за това коя любима на мнозина храна вреди на сърцето и вдига холестерола. Той отбелязва, че най-честите заболявания са исхемичната болест на сърцето, сърдечната недостатъчност и хипертонията.

Най-вредната храна за сърцето

"Ограничете консумацията на мазни, пушени, солени, пържени, пикантни храни. Опитайте се да ядете по-малко червено месо: то повишава холестерола в кръвта", подчертава д-р Кашапов.

Лекар: През август яжте всеки ден този плод, укрепва имунитета и чисти холестерола, здравен съвет за деня 

В същото време вашата диета трябва да включва зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и морски дарове. Кардиологът добави още, че рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания се увеличава след достигане на 45-годишна възраст. 

"За да поддържате сърцето и кръвоносните си съдове здрави, яжте здравословни храни, достъпни за всеки. Важно е да се предприеме комплексен подход за насищане на тялото с витамини, киселини и микроелементи", казва специалистът.

Полезни храни за сърцето 

Топ продукти, които поддържат сърдечно-съдовата система:

  • Зеленчуци: пресни картофи, домати, тиква, боб, зеле и др.
  • Плодове: нар, ябълки, сушени кайсии, стафиди, смокини, авокадо и др.
  • Ядки: бадеми, фъстъци, шамфъстък, орехи и др.
  • Зърнени култури: овесени ядки.
  • Сухо червено вино.
  • Черен шоколад.
  • Киселец, спанак и др.
  • Риба и морски дарове.
  • Кафе.

Няма универсална диета с препоръки за прием на определено количество храна. Всичко зависи от нуждите на организма, толерантността или непоносимостта към храните, съдържанието на микроелементи и витамини. Менюто с комбинирана здравословна храна се изготвя персонално. Но има общи препоръки за насищане на диетата и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

За нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове са необходими микроелементи като калций и магнезий. При недостиг или профилактика се препоръчва консумация на зеленолистни зеленчуци. Въведете прясно или задушено зеле в диетата си - брюкселско зеле, бяло зеле или броколи. Те не само имат положителен ефект върху тялото, но и правят менюто разнообразно.

Червените домати съдържат полезни микроелементи, които намаляват вероятността от инфаркт. Те осигуряват сърдечно-съдова подкрепа и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.

Младите картофи съдържат много калий, който подобрява проводимостта на импулсите в сърдечния мускул. При дефицит на този елемент човек развива сериозни нарушения във функционирането на сърдечно-съдовата система. Картофите съдържат витамини от група В и фибри.

Чесънът е най-известното средство за нормализиране на мазнините в организма и понижаване на кръвното налягане. Освен това подобрява кръвообращението при продължителна употреба. Тиквата е продукт с високо съдържание на витамин С, който също е полезен за сърцето.

Тази билка разгражда холестерола и нормализира кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес