Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как гроздето влияе на диабета и нивата на кръвна захар

25 септември 2024, 16:43 часа

Американската диабетна асоциация препоръчва на хората с диабет да ядат пресни плодове! Ето как да ядете грозде и да поддържате кръвната захар под контрол.

Хората с диабет не трябва да избягват пресни плодове, дори грозде. Ето някои начини, по които гроздето може да подобри цялостното ви здраве, както и информация, която ще облекчи всички страхове, които може да имате относно гроздето и кръвната ви захар.

Вижте още: Първият симптом на висок холестерол се вижда на кожата

Само едно предупреждение: за разлика от други плодове с по-високо съдържание на фибри, като горски плодове, гроздето ще повиши кръвната захар, особено ако се яде на празен стомах или без други храни, съдържащи протеини или мазнини.

Полезно ли е гроздето за хора с диабет?

Въпреки че въглехидратите могат да повишат кръвната захар, тялото все се нуждае от този макроелемент, за да произвежда енергия. Гроздето е отличен източник на въглехидрати за хора с диабет, тъй като има допълнителното предимство, че е заредено с полезни микроелементи като минерали, витамини и различни фитохимикали, борещи се с болестите.

Тъй като гроздето съдържа естествена захар, то може да задоволи и сладкото. Наслаждаването на този вид „бонбони от природата“ може да помогне за отблъскване на желанието за други по-бързо действащи източници на захар, като това, който се намира в дъвки, близалки и смукатели.

Ползи за здравето от гроздето

Гроздето е универсална сила, що се отнася до голямото разнообразие от антиоксиданти и съединения за борба със свободните радикали, които съдържа. Всяка част – от кожата през месестата част до семето – е узряла с фитонутриенти, включително полифеноли като фенолни киселини, стилбени и флавоноиди. Тези антиоксиданти защитават мозъка, сърцето и черния дроб от увреждащи токсини и намаляват риска от различни видове рак, включително рак на гърдата и кожата.

Контролира кръвното налягане

Ресвератролът, полифенол, открит в червеното грозде, е показал в клинични проучвания, че помага за понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония. Въпреки че изследователите са се съсредоточили главно върху използването на високи дози от това растително съединение под формата на добавки и трябва да се направят още проучвания, резултатите наистина ви карат да се чувствате уверени, слагайки няколко зърна грозде върху кисело мляко или салата!

Вижте още: 10 неподозирани симптома, че тялото ви е пълно с токсини

Понижаване на кръвната захар

В едно проучване хората с диабет тип 2 са получавали малко повече от 1/2 чаша вино на основата на грозде (с и без алкохол) да пият всеки ден в продължение на четири седмици. Субектите в двете групи са имали по-ниска кръвна захар на гладно, по-ниски нива на инсулин и по-нисък Ha1C, тримесечна средна стойност на кръвната ви захар.

Въпреки че трябва да се направят повече изследвания, резултатите предполагат възможността съединенията в червеното вино да подобрят контрола на кръвната захар при хора с диабет.

Намалява холестерола

В малко, но мощно рандомизирано контролно проучване изследователите дадоха на пациенти на диализа и здрави хора концентриран сок от червено грозде, който да пият всеки ден в продължение на две седмици.

След проучването и двете групи наблюдават значително понижение на техния LDL (или „лош“) холестерол, повишаване на HDL (или „добър“) холестерол и намаляване на възпалението, свързано със сърдечно заболяване. Изследователите подозират, че заслугата за ефектите, предпазващи сърцето, се дължи на впечатляващата комбинация от каротеноиди и витамин С и Е в гроздето.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес