Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Траш арт - изкуство от отпадъци създадоха във Варна

08 октомври 2024, 12:02 часа • 299 прочитания

Как от отпадъци да се направи изкуство, нагледно бе показано във Варна. Големи арт пана от боклуци бяха изработени от утвърдени творци от морския град – носителя на награда "Варна“ – Николай Русев, и художниците Пламен Митев и Димитър Русев.

Помощ

В тяхната работа им помагаха младежи от различни училища в морския град. Самите отпадъци бяха събрани от оборки на нерегламентирани микросметища в града. Целта на занятието бе да се научат младите хора, че всеки ненужен предмет, може да бъде превърнат в нещо ново.

Още: Ботаническата градина към БАН - домакин на ежегодните''Есенни срещи с растенията''

Изработката

Изработката на арт паната, чрез изразните средства на траш арт, са реализирани по проекта "Да отворим вратата на бъдещето!“ на сдружение "Младежки информационен доброволчески център“, като е финансиран по фонд "Култура“, Община Варна 2024.

Траш арт

Траш арт е името, дадено на изкуството, което включва стари боклуци, повредени или използвани вещи. Целта е, че те могат да се превърнат в нещо ново и красиво. Траш артът е самобитно изкуство, на голям тласък в съвременния живот му е дадено през 1918 г., когато германецът Курт Швитерс от Хановер започва експерименти в областта на абстрактното изкуство, като залепва опаковки от цигари, парчета билети и други парчета хартия с текст върху повърхността на своите произведения, заменяйки обикновените бои.

Още: Мост на доверието - зрящи и незрящи създават заедно шахматни фигури от хартия и играят шах

Изработените пана ще бъдат ситуирани на различни места във Варна – като временна изложба на открито.

Българчета вдигнаха златната купа на международния турнир по футбол за деца Ilinden Cup 2024 (СНИМКИ И ВИДЕО)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес