Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния забрани фермите за кожи

23 октомври 2024, 10:53 часа • 373 прочитания

На 22 октомври 2024 румънският парламент гласува за забрана на фермите за кожи от чинчили и норки. По този начин Румъния стана поредната европейска страна, отказала се от жестоката практика.

Разследването

След разследване на международната организация за защита на животните Humane Society International (HSI) през 2022 г. бяха публикувани ужасяващи кадри от румънски ферми за чинчили. Те доведоха до сериозен обществен дебат по темата. Освен мръсните и тесни телени клетки, в които се отглеждат, животните за кожи се убиват в импровизирани газови камери, чрез чупене на вратовете или електрически ток.

Още: Попитаха кандидат-депутатите за отношението им към животните. Вижте отговорите

Индустрията

Индустрията за ценни кожи в Румъния е в упадък, което е световна тенденция. От над 150 ферми за кожи през 2013 г. днес са останали около 13. В тях по последни данни са се убивали за кожи приблизително 100 000 норки и 15 000 чинчили, съобщиха от сдружение КАЖИ.

Обществен дебат

След две години на обществен и политически дебат, румънският парламент с мнозинство взе решение за прекратяване на жестоката индустрия. Законът ще влезе в сила от януари 2027 г. До тогава фермите трябва да са прекратили дейността си. Не се предвиждат компенсации.

Още: 70 000 подписа: България води в борбата срещу фермите за кожи в Европа

В България

В България в момента съществува една единствена ферма за кожи (от норки) до село Маджерито, Стара Загора. Тя е с капацитет за отглеждане на 128 000 норки. Още през 2018 г. беше внесен законопроект за забрана на фермите за кожи. За разлика от Румъния, където забраната бе приета от първия път, у нас законопроектът е внасян 5 пъти без да стигне до пленарна зала. Така страната ни остава една от последните в ЕС без забрана на фермите за кожи. Разследвания във фермата за норки до Стара Загора неведнъж са показвали ужасните условия при които се отглеждат животните там.

Снимка: iStock

Още: За кожата на едно ЖИВОТно (СНИМКИ)

Втора инстанция

Поради опасност за биоразнообразието, през 2022 г. беше издадена заповед на МОСВ за забрана на вноса и развъждането на вида американска норка. Тя беше обжалвана от норковъдите, които загубиха делото на първа инстанция. В ход е делото на втора инстанция пред Върховния административен съд.

Без жестокост

“Изключително сме радостни, че още една страна, при това съседна на България, забрани фермите за кожи. Това означава, че милиони норки и чинчили няма да бъдат подложени на жестокост и страдание във ферми за кожи в Румъния. Проучване показа, че 61% от румънците подкрепят тази забрана. У нас такава подкрепа има от 81% от българите. Въпреки това, българските политици продължават да пренебрегват обществения интерес в полза на един единствен бизнесмен. В една правова европейска държава, това никога не би се случило. В законопроекта за забрана има десетки важни аргументи, показващи нуждата от премахване на фермите за кожи - нехуманно отношение към животните, рисковете за човешкото здраве, опасността за биоразнообразието, разпространението на зоонози и др. Единственото, което е нужно е ресорното министерство и политиците просто да не си затварят очите и да си свършат работата”, споделя Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ.

Още: Подготвя се протест против фермите за норки

КОВИД-19

През октомври миналата година за първи път в България беше потвърдена епидемия от КОВИД-19 във фермата за норки. В проучване, публикувано в списание Nature миналия месец, учени, изучаващи животни във ферми за кожи в Китай, идентифицираха 39 вируса, класифицирани като „потенциално високорискови“ за предаване на хора, включително 13 нови вируса и 11 зоонозни вируса, които могат да се предават от животни на хора. Авторите на проучването предупреждават, че фермите за кожи действат като огнища за разпространение на вируси.

Дания избива норките заради коронавируса

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес