Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обновяват Перперикон с европейски пари

23 април 2015, 13:35 часа • 7946 прочитания

Проектът на община Кърджали "Перперикон – минало за бъдеще" днес вече е скрепен и с договор за финансиране, предаде БГНЕС.

 

С реализирането на проекта "Перперикон–минало за бъдеще" ще продължат дейностите по опазването и социализирането на археологическия комплекс. Предвижда се реставрация, консервация и експониране на част от античния и средновековен град Перперикон, която се намира в югозападната част на Акропола. Проектът е насочен към възстановяване, съхранение и популяризиране на археологическия комплекс Перперикон като уникална част от българското и европейското културно наследство.

В Министерството на културата кметът на Кърджали Хасан Азис подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 748 203 евро, съобщиха от пресслужбата на общинската администрация. Средствата са от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по Мярка 1 "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство" на Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства". Планираните дейности трябва да се извършат в рамките на 13 месеца.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес