Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косовските мечки са добре

04 юли 2013, 14:51 часа • 10323 прочитания

Всички 13 косовски мечки, които бяха спасени от неподходящи условия за живот от международната организация за защита на животните "Четири лапи", са добре.

За това информират природозащитниците от "Четири лапи". В адаптационната зона към убежището за мечки край Прищина те бавно се възстановяват от физическите рани и травмиращо минало. Тук те могат да усетят тревата под лапите си за първи път, да поплуват в някое от изкуствените езерца, да копаят, да играят и да се движат свободно.

През последните няколко седмици специалисти на "Четири лапи" работят интензивно с мечките, за да им помогнат да се адаптират към новия си дом. Няколко пъти дневно им осигуряват храна и поддържат инстинкта им за търсене, като крият лакомства из загражденията. Биолозите наблюдават поведението им, за да отличат индивидуалните характеристики и нужди на всяко животно.

"Радваме се, че всички мечки се възстановяват", обяснява ръководителят на проекта, Карстен Хертвиг. "Козината им отново блести, имат здравословен апетит, къпят се редовно и си играят, добави Хертвиг.

И тринадесетте мечки са били отглеждани в крайно неподходящи условия. Години наред те са живели в изключително тесни клетки към ресторанти, където са били използвани за развлечение на посетителите. През пролетта на тази година спасителен екип на "Четири лапи", съставен основно от служители на Парка за танцуващи мечки край Белица, ги конфискува и премести в убежището за мечки край Прищина с помощта на министерството на екологията, полицията и КФОР.

Повечето животни бяха недохранени и имаха рани от бой с други мечки, с които са били принудени да делят и без това ограниченото пространство. Мечокът Стиви дори е ослепял заради сериозни наранявания по очите си. Освен това, някои от животните страдат от поведенчески разстройства, причинени от неподходящите условия за живот.

"Ари, Касандра и слепият Стиви, например, обикалят в кръг с часове наред", обяснява Карстен Хертвиг. "Опитът ни показва, че някои мечки бързо забравят тези стереотипи, докато други продължават месеци или дори години".

Към момента "Четири лапи" строи няколко декара открити заграждения в убежището край Прищина, които, подобно на Парка за танцуващи мечки у нас, наподобяват максимално естествената среда за живот на мечките. "С разнообразен релеф в новото заграждение ще възвърнем естествените им инстинкти", казва Хертвиг. "Надяваме се, че това допълнително ще помогне да намалим поведенческите им разстройства".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес