Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелени торове за здрава и успешна реколта! Ето кои са те

13 август 2023, 19:00 часа

Зелените торове са ключът към здрава и продуктивна градина. Те не само увеличават плодородието на бедните почви, но и подобряват пропускливостта на вода и разрохкват почвата. Важното е, че различните видове зелен тор имат различни полезни свойства, които могат да подпомогнат разнообразието и здравето на вашата градина.

Както всяка градина има нужда от разнообразие, също така и изборът на растения за зелен тор е важен. Не ограничавайте избора си само до няколко вида, а се насладете на богатството от култури, които ще ви помогнат да поддържате почвата ви здрава и силна.

Тази домашна тор е най-добрата за здрави и едри домати

Зелени торове, които предпазват градината

Невен: Освен че е известен с медицинските си свойства, невенът може да бъде и спасител на вашата градина. Този растителен герой отблъсква вредители като акари и зелеви мухи, а също и привлича полезни насекоми. Особено важно е, че корените му отделят фитонциди, които борят се с патогени в почвата. За най-добри резултати, смесете невен с други растения за зелен тор при сеитбата.

Кресон: Кресонът е бързорастящо растение, което образува зелена маса. Той съдържа етерични масла, които подобряват почвата и отплашват гъбички и вредни бактерии. Гъбички и болести няма да се чувстват комфортно в зоните, където расте кресон.

Най-добрите зелени торове, които ще предпазят градината ви от плевели, болести и вредители

Фацелия: Фацелията подтиска растежа на плевели чрез своята обилна зелена маса. Тя също така предотвратява размножаването на патогенни бактерии и гъбички на мястото, където е засета. Този растеж е отличен избор за градина, която иска да се справи с плевели и болести.

Синап: Синапът използва желязо от почвата и така спомага за контролирането на патогенните организми. Засаждайки синап през ранната пролет, можете да предотвратите разрастването на фитофтора и да защитите други растения, като доматите, от тази гъбична инфекция.

Ще берете доматите в щайги, ако наръсите това в градината през зимата

Ръж: Ръжта има много ползи за градината. Тя не само разрохква почвата и натрупва зелена маса, но и помага за премахването на плевели. Една от ключовите предимства на ръжта е, че почиства почвата от теления червей.

Съчетавайки разнообразни растения, можете да подпомогнете здравето на почвата и да отблъснете плевели, болести и вредители. Следвайте съветите за създаване на балансирана градина, която процъфтява в здраве и изобилие. Сега, с новата информация за зелените торове, можете да създадете градина, която е красива и без нежелани гости.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес