Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да варосвате овошките през есента и как да го направите правилно?

19 октомври 2024, 15:34 часа

Варосването на овошките се извършва, за да се предпази кората на дървото от слънчево изгаряне и вредители. 

Варосване през есента

Градинарите често варосват дърветата в градината си през пролетта, но това трябва да се направи през есента, за да се предпазят дърветата от вредители, които зимуват в кората им. В случая правилната подготовка е не по-малко важна от самата процедура. Първо подгответе дърветата, изберете ден, в който не вали.

Защо варосването на дърветата през есента е задължително? 

Под овощните дървета развийте полиетиленовото фолио, след което с дървена или пластмасова шпатула почистете стволовете и големите клони от лишеи, мъх и мумифицирани плодове. Ако има механични повреди и малки травми по ствола покрийте ги с градински лак.

След това пригответе сместа за варосване. Съставът трябва да включва: органично лепило или сапун за пране, така че да се залепва добре, както фунгицид, гасена вар или креда.

Също така си струва да добавите глина към сместа, която добре покрива пукнатините в кората. Може да добавите бордолезов разтвор или други продукти с мед, за да предотвратите развитието на гъбички.

За приготвяне на сместа сложете 2 кг вар в голям съд, внимателно го залейте с 10 литра вряща вода и покрийте с кърпа или друг материал и изчакайте, докато спре да кипи. След това се добавят фунгицид, 1 кг глина, 1 лопата угнил оборски тор и всичко се разбърква добре. За целта може да използвате готова смес, закупена от специализиран магазин. Например градинска боя на водна основа, която не се отмива 1-2 години. Боядисвайте дървета с нея при температури над 0°C, защото съхне много време – цял ден.

Пригответе сместа в дълбок и широк съд, необходимите работни инструменти са четки или тесен валяк за боядисване, респиратор и пистолет.

Боядисайте или варосвайте ствола на дървото, като започнете от долната му част и стигнете до скелетните клони. Намажете внимателно с вар или боя всички гънки и дупки по кората, за да не останат тъмни петна по нея.

Тънкостите при варосване на овошки, които трябва да знае всеки градинар

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес