Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо тиквичките гният?

19 юли 2024, 14:24 часа

Тиквичките са доста непретенциозно растение, поради което градинарите много ги обичат. Въпреки това, понякога при отглеждането им се появяват проблеми - плодовете и цветовете започват да гният. За да не загубите реколтата, нека да разберете каква е причината за гниенето.

Защо тиквичките гният?

Първата и най-честа причина са климатичните условия. Въпреки че може да ви се струва, че тиквичките не изискват допълнителни грижи, растението все пак е топлолюбиво и не трябва да го забравяте. Следователно, ако лятото е дъждовно и студено, плодници могат да започнат да умират.

Грешката, която много градинари правят при отглеждане на тиквички

Причината за това е намаляването на имунитета на растението или липсата на опрашващи насекоми. Затова тиквичките трябва да се покрият с нещо, което да предпази завръзите от намокряне.

Втората причина е липсата на хранителни вещества. Гниенето на плодниците най-често се свързва с липса на бор, така че е необходимо растението да се третира с разтвор на борна киселина. Достатъчни са 2 грама прах на 10 литра вода.

Третата причина за гниене е, че вашите насаждения са твърде гъсто засадени. В този случай ще бъде достатъчно да се отървете от част от листата в центъра на храста.

Грижа за тиквичките в градината

Тиквичките обичат рохкава и влажна почва, така че не трябва да се допуска образуването на твърда кора на повърхността на почвата. Редовно разкопавайте почвата под храстите. Поливайте с топла вода и за предпочитане в корена. Когато водата попдне върху листата, тя привлича слънчевата светлина и води до изгаряния, образувайки петна и дупки. Топлата вода е много важна: оставете я в бурето, в горещите дни се затопля бързо. „Студеното“ поливане провокира гниене на тиквички. До цъфтежа на растенията е достатъчно едно поливане седмично, когато започнат да цъфтят и плододават, поливайте два пъти по-често.

По време на периода на цъфтеж предприемете мерки за привличане ба пчели - захарта и миналогодишният мед ще помогнат. Можете да напръскате листата с разтвора или просто да поставите чинии или торбички със захар до храстите.

Наторете тиквичките с минерални съединения и органични вещества - това ще осигури на растенията сила, издръжливост и здрави плодове.

Ако искате да получите реколта от тиквички в средата на лятото, засадете разсад. Много е добре да засадите както разсад, така и семена в градината - така ще се насладите на пресни тиквички от юли до октомври-ноември.

Разсадът се засажда месец преди засаждането, това е края на април или началото на май. Можете да го отглеждате на перваза на прозореца или в оранжерия - така растенията ще бъдат по-силни.

Здравите семена се засаждат в доста големи саксии (около 10 на 10 см), на дълбочина 2-3 см. Саксиите трябва да съдържат хранителна смес от почва и торф или хумус. Поставете саксиите на топло място. Веднъж седмично поливайте бъдещите тиквички с топла вода и прилагайте няколко пъти концентриран минерален тор за тиквички или универсален препарат за торене. Първият път тиквичките се подхранват седмица след поникването, а вторият път – след още 10 дни.

В началото на юни или края на май разсадът се засажда в земята. Изберете облачен ден или го направете рано сутринта. Лехата първо се прекопава и във всяка се прави вдлъбнатина с ширина 50-60 см заедно с пръст, покрива се и се полива с вода и минерален тор.

През юли полейте тиквичките с това и реколтата им ще е двойно по-богата

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес