Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо падат плодовете на райската ябълка?

02 декември 2023, 17:11 часа

Макар името на райската ябълка да е с гръцки произход, нейната родина е Китай. У нас е известна от едва 100-тина години, но корените на този плод по Средиземноморието ни водят в началото на 18 век. Полезните свойства на чудния плод, наричан у нас и медовина, са популярни много по-рано и са намирали приложение главно при лечението на скорбут. Днес райската ябълка е популярна с благоприятното си въздействие върху редица тъкани и орани в човешкото тяло и се консумира не само заради вкусовите си качества, но и заради ползите, които носи за здравето.

Ползи от консумацията на райска ябълка

Сред по-популярните ползи от вкусния плод са:

  • Намира приложение при лечението на кашлица и простудни заболявания, като редуцира възпалението.
  • Препоръчва се на страдащите от диабет.
  • Може да  подпомогне лечението на анемия.
  • Доставя на тялото щедри дози витамини и минерали, сред които C, A, E, K, B, калий, магнезий, калций, фосфор, манган, желязо, мед.
  • Мощен антиоксидант, който помага за противодействие на свободните радикали, увреждащи органите, тъканите и клетките.
  • Консумацията на райска ябълка улеснява гладките движения на червата и подпомага храносмилателните процеси.
  • Богата на диетични фибри и бедна на калории, мазнини и холестерол, райската ябълка не само се счита за изключително полезна за сърдечно-съдовата система, но и е ефективен помощник на стремящите се към тънка талия и сваляне на излишните килограми, които са в основата на редица сърдечно-съдови заболявания.
  • Плодът е богат на калий, което го прави пълноценен помощник за хипертониците в поддържането на кръвното им налягане в нормални граници, както и на фосфор, необходим за костите и ставите.
  • Сред най-ценните вещества в райската ябълка са полифенолите, танините, катехините, на които се дължат едни от най-полезните свойства на плода. 

Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат райска ябълка

Защо падат плодовете на райската ябълка?

Макар да се отглежда основно в субтропичния климатичен пояс, райската ябълка е позната и у нас. Намира благоприятни условия да се развива максимално добре по Черноморието и в някои южни градове в страната като Пловдив, Петрич, Сандански.

Това, че растението се развива благоприятно на юг от Стара планина, не означава, че райската ябълка не страда от заболявания. Познаването им и превантивните мерки са в основата на отглеждането на качествени дръвчета, за които няма да си задаваме въпроса защо падат плодовете на райската ябълка, което е изключително разочароващо за градинарите, положили всички усилия, за да се сдобият с вкусния и полезен плод. Причините за ранното окапване на плодовете, преди да са узрели, споделят с нас експертите. Сред тях са:

-          Липса на адекватна слънчева светлина.

Слънцето е от ключово значение за правилното развитие и узряване на плодовете на райската ябълка. Ако дръвчето е засенчено, то плодовете ще окапят преждевременно, без да имате възможността да се насладите на вкусовите им качества и ползите от консумацията им. Ако дръвчетата не получават достатъчно слънчева светлина, те ще пестят енергията си, като изхвърлят всички плодове, за да оцелеят. Осигурявайки им светлина поне 6-7 часа на ден, вие си подсигурявате райски ябълки на трапезата.

-          Неадекватно поливане и грешки при осигуряване на дръвчето на нужната влага.

Както недостигът на влага, така и прекомерното поливане, са сред отговорите на въпроса защо падат плодовете на райската ябълка.

7 ползи за здравето от прекрасната райска ябълка

-          Прекомерна употреба на торове, прекомерно подхранване. Некоректният избор на тор също ще окаже негативно влияние на райската ви ябълка.

-          Прекалено много плод.

Ако райската ви ябълка е родила щедро плод в количества, които радват очите ви, възможно е да не съумее да ги огледа. Откъснете и премахнете вие част от плодовете, за да дадете шанс на другите да се развият и узреят.

-          Фактори, свързани с околната среда, над които трудно може да окажете влияние, като екстремни горещини и ограничено опрашване.

Въпреки че дърветата са устойчиви на топлина, плодовете не са и лесно окапват, ако температурата на въздуха е прекалено висока. В стремежа си да се съхрани и да си осигури нужната влага, която плодовете изпиват, дървото просто ги изхвърля неузрели. Не е във възможностите ви да влияете на времето, но може да предотвратите ранното и преждевременно окапване на плодовете, като осигурите на дървото допълнително влага, както и засенчване в най-горещите часове от деня.

За да не си задавате въпроса Защо падат плодовете на райската ябълка и да не се сблъскате с този проблем, проявете жив интерес към нуждите на райската ябълка спрямо сорта, който сте избрали да закупите и отгледате.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес