Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните градинари изполват куркума в градината?

26 август 2024, 09:54 часа

Куркумата се използва активно в кулинарията и народната медицина, а изобретателните градинари са намерили нови начини за използване на подправката. Добавката помага на градинарите да се борят с болестите и вредителите по растенията. В същото време продуктът се счита за екологичен.

Куркума в градината

Опитни градинари използват куркума като естествен фунгицид. Разтвори и инфузии, направени от нея, помагат за защитата на растенията от болести и вредители, а също така действат като стимулатор на растежа.

За да се предпазят растенията от късна болест, брашнеста мана, черен крак и други заболявания, те трябва да се третират с разтвор, приготвен от 1 ч. л. куркума на 1 литър вода.

5 невероятни ползи от приема на куркума всеки ден

Куркумата отблъсква вредителите с аромата си. Продуктът помага да се отървете от листни въшки, паякообразни акари, трипси и други насекоми. За целта пригответе инфузия от 1 супена лъжица куркума, разтворена в литър гореща вода. След 30 минути прецедете и можете да започнете обработката.

Като тор, куркумата може да се добави към почвата в суха форма в количество от 1 супена лъжица на 1 кв. метър засадена площ в градината. 

Куркумата е ефективна в борбата срещу сива плесен, фузариум, кладоспориум, късна болест и антракноза. Благодарение на изразеното си антимикробно и противогъбично действие, тя се превръща в ценен биопродукт, който не само помага за спасяването на засегнатите растения, но се използва и за превенция. Друго предимство е възможността за обработка на всеки етап от развитието на растенията.

За да приготвите разтвора, смесете 20 гр куркума, щипка смлян черен пипер и 500 мл водка, след което оставете сместа за един ден на тъмно място при стайна температура. Този разтвор може лесно да се съхранява няколко месеца и изисква само 2 супени лъжици за обработка. Това количество се разтваря в 10 литра вода. За да се подобри ефективността му, се препоръчва да се добавят 0,5-0,7 литра непастьоризирана суроватка, което ще даде на разтвора отлични адхезивни свойства.

Третирайте вече заразените растения или провеждайте превантивни мерки на всеки 7-14 дни. Използването на алкохолен разтвор на куркума е подходящо за всички растения, включително ягоди, малини, касис, цариградско грозде, овощни дървета, грозде, иглолистни дървета и дори рози.

Куркумата е ефективна срещу градински болести, особено ако болестта е открита в ранните етапи. В случай на активно разпространение и увреждане на важни части от растението ще е необходимо използването на по-мощни химикали. Поради това се препоръчва редовна щателна проверка на градинските растения, за да се открият проблемите навреме.

За какво е толкова полезно смутито с куркума и канела?

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес