Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо много градинари поливат с разтвор от бананови кори?

21 септември 2023, 09:03 часа

Ако планирате да подхранвате стайни цветя или разсад в лехите си, не изхвърляйте банановите кори.

Торенето на растения е доста сложен процес, който изисква знания и опит. Много начинаещи градинари са много предпазливи към всяко торене, тъй като използването дори на най-скъпата хранителна смес не гарантира успех. В някои случаи обаче всичко може да се окаже много по-просто, отколкото изглежда на пръв поглед.

Кои растения обичат разтвор от бананови кори?

Банановите кори съдържат доста хранителни вещества, вариращи от калий и магнезий до натрий и фосфор. Растенията реагират добре на такова хранене и най-важното е, че практически няма алергични реакции към бананите.

Можете да торите с разтвор от бананови кори:

·         домати;

·         патладжан;

·         краставици;

·         картофи;

·         чушка;

·         тиквички;

·         рози;

·         бегонии;

·         всякакви цитрусови плодове.

УСПЕШНИ методи за използване на бананови кори в градината

Най-добрият начин да направите тор от бананови кори

Има няколко начина за приготвяне на тор. Първият и най-лесен е да смелите кората с помощта на блендер или месомелачка. Полученото пюре се залива с вряла вода в съотношение 1:1. Тоест кората на един банан на 1 литър вода. Оставете за три дни на тъмно място. Инфузията е отлична за поливане на корени, както и за пръскане на листа и издънки.

Освен това много опитни градинари са убедени, че е по-добре да се използват сушени кори за приготвяне на тор. Банановите кори могат да се сушат във фурната или просто на слънце, разстлани върху вестник. След изсушаване те ще трябва да бъдат натрошени на прах и да се залеят с вряща вода. Поставяме разтвора на тъмно място за два дни.

Този метод е добър, защото можете да събирате суровини за тор през цялата година, като изсипете бананов прах в трилитров буркан. В този случай до пролетта ще имате доста сериозен запас от отличен естествен тор, който не съдържа нито грам химикали.

Най-простият, но не по-малко ефективен начин е просто да заровите цялата кора близо до растението. Процесът на гниене ще започне доста бързо и в рамките на 2-3 дни почвата ще бъде обогатена с хранителни вещества.

Колко дълго трябва да накисвате банановите кори за поливане?

Опитните градинари са убедени, че идеалният период от време за инфузия, през който разтворът придобива желаната концентрация, е от два до пет дни. Но имайте предвид, че торът трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. Ако поставите буркана с кората на слънце, продуктът просто ще ферментира и едва ли ще има полза от него.

Защо опитните градинари заравят бананова кора в градината си? Това всеки трябва да го знае!

Как да използвате разтвора от бананови кори

Разтворът, приготвен в съотношение 1:1, т.е. кората на 1 банан на 1 литър вода, се влива в продължение на 3 до 5 дни. Преди поливане не забравяйте да разредите концентрата в съотношение 1:5. Към една част от тинктурата се добавят 5 части утаена вода при стайна температура. Ако торът се влива в продължение на 2 дни, а не 5, съотношението с обикновена вода може да бъде намалено до 1: 3, тъй като концентрацията на такъв продукт ще бъде много по-ниска.

Разтвор от бананова кора за цветя

Банановата кора като тор за орхидеи, рози, пеларгониум, хибискус, теменужки, кактус, фикус и алое е най-добрият вариант за подхранване на растение, от което искате да постигнете буен цъфтеж.

В този случай продуктът може да се използва не само за поливане, но и за пръскане. Имайте предвид обаче, че е по-добре разтворът да се филтрира през марля.

Бананова кора като тор за домати

Ако искате да получите голяма реколта, наторете разсада. Банановият разтвор ще ви осигури изобилна устойчивост на яйчниците и растенията към болести. Разтворът може да се използва както в оранжерия, така и на открито. Имайте предвид обаче, че при доматите кореновото поливане ще бъде много по-ефективно от пръскането на листата.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес