Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо листата на люляка се извиват?

20 септември 2024, 13:27 часа

Понякога градинарите, които отглеждат люляк, се сблъскват със следния проблем - листата на люляковите дървета започват да се извиват. Причината за това може да се крие както в липсата на грижи за дърветата, така и в болестите по растението.

Защо листата на люляка се извиват?

Първият и най-често срещан проблем е липсата на поливане. Не всеки градинар знае, че люляците се нуждаят от поливане дори в средата на октомври, особено ако септември е горещ. Люляците са чувствителни към хербициди, така че извиването на листата може да означава излагане на хербициди.

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Топлото, влажно време и удебеляването на храстите водят до заразяване на люляците с болести. Растението може да страда от:

  • бактериално гниене;
  • брашнеста мана;
  • фузариум;
  • вертицилиум;
  • мана;

Люлякът също реагира на вредители, като извива листата си. Друга причина е твърде гъста корона с недостатъчно развити корени на растенията.

Грижа за люляк

Отглеждането на люляк в градината е доста просто, тъй като грижата за него не отнема много време. Този храст може да расте и да се развива без много грижи и усилия от страна на градинаря, но все пак се препоръчва да се полива систематично от началото до средата на лятото, когато почвата изсъхне. Под един храст трябва да излеете 2-3 кофи вода.

По време на сезона разхлабете периметъра около ствола на дървото на дълбочина 4–7 см 3–4 пъти. Важно е да премахнете плевелите своевременно. През август-септември културата трябва да се полива само при продължително засушаване. След 5-6 години люлякът ще се превърне в гъст и красив храст.

През първите няколко години люляците се подхранват само с малко количество азот. От 2-годишна възраст към торенето на люляка се добавя 65–80 гр амониева селитра или 50–60 гр карбамид. Опитните градинари съветват да подхранвате растението с органична материя, изсипвайки 10–30 литра от разтвора под храста. Веднъж на всеки 2-3 години люляците трябва да се подхранват с фосфор и калий.

Няма нужда да подрязвате люляците, докато не навършат няколко години. По това време скелетните клони са в етап на формиране. През 3-тата година трябва да започнете да оформяте короната - този процес отнема няколко години.

Извършете резитбата през пролетта, преди да потекат сокове и пъпките да започнат да набъбват. За да направите това, изберете 5-7 красиви клона на еднакво разстояние един от друг и премахнете останалите. Също така изрежете всички издънки.

На следващата година премахнете около половината от цъфтящите стъбла. Основният принцип на резитбата е наличието на не повече от 8 здрави пъпки на 1 скелетен клон и отстраняването на излишната част от клона, за да се предотврати претоварването на растението по време на цъфтежа.

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес