Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо листата на краставиците пожълтяват в края?

30 май 2024, 15:03 часа

Забелязали ли сте, че листата на краставиците са започнали да пожълтяват по краищата? Това означава, че е време да разберете причината за това явление, за да не загубите реколтата. 

Реклама

Защо листата на краставицата пожълтяват?

Жълтите листа показват, че растенията страдат от дефицит на хранителни вещества и по-специално от липса на калий и магнезий.

Ако ръбовете на листата пожълтяват, най-вероятно насажденията не получават достатъчно калий. Дефицитът на желязо и манган е причината за жълтеникав оттенък на фона на тъмнозелени вени.

Най-добрият бабин тор за краставиците е този

Ако горните листа пожълтяват, тогава на растението липсват мед и азот. Тази ситуация може да се коригира чрез навременно торене с торове, съдържащи конкретните елементи. Гъбичните заболявания също могат да доведат до пожълтяване, по-специално фузариум, който се характеризира с ръждиви петна.

В допълнение, краставиците могат да бъдат нападнати от белокрилки или паякообразни акари. Вредителите изсмукват всички сокове от растението, което може да доведе до смъртта му, като преди това листата започват да избледняват и придобиват жълтеникав оттенък.

Торене на краставиците по време на цъфтеж

В периода на цъфтеж те се нуждаят от торове, които биха стимулирали плододаването им. Задължително е на този етап да се използват торове с повече калий. Но не трябва да забравяте за азота, както и за фосфора.

Сред микроторовете през този период е много важно подхранването с бор (за по-добро адаптиране и опрашване). Необходимо е да се направи едно комплексно торене (калий-азот-фосфор) и едно торене с бор.

Следните торове са подходящи за подхранване на краставици по време на цъфтежа:

  • Органични: дървесна пепел (калий, малко фосфор и други микроелементи, но без азот);
  • Минерални: калиев сулфат/калиев сулфат (калий), суперфосфат (фосфор), амониев нитрат или урея (и двата азот);
  • За подобряване на връзването - бор ( борна киселина ).

Торене по време на плододаване

В случая тази процедура се извършва на всеки 7-10 дни след или заедно с поливането. Препоръчително е комплексно торене с подходящи минерални торове като нитроамофоска или да използвате специални готови торове за краставици (тиквички, тикви, тикви, накратко, тиквени култури).

Допустимо е да се комбинират определени органични и минерални торове като:

  • Азотно торене - билкова инфузия, инфузия на пилешки или оборски, разтвор на урея или амониев нитрат;
  • Азотно-калциево - разтвор на калциев нитрат;

Листни въшки по краставиците - най-добрите бабини рецепти

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес