Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да използвате костно брашно в градината?

07 април 2024, 13:11 часа
Реклама

Намирането на ефективни и естествени торове е важен момент от градинарството. Сред различните органични добавки се откроява костното брашно.

Ползи от костното брашно

1. Дългосрочно действие

Едно от основните предимства на костното брашно е неговият дълготраен ефект. Този тор се разлага в почвата в рамките на 5-8 месеца, осигурявайки равномерно снабдяване с хранителни вещества към корените на растенията. Този постепенен процес на усвояване на хранителни вещества допринася за повишена производителност и здраве на растенията.

2. Няма натрупване на нитрати

Зеленчуците, отглеждани в почви, обогатени с костно брашно, не натрупват нитрати, което прави този тор безопасен за използване в краткото време преди прибиране на реколтата.

3. Укрепване на кореновата система и имунитета на растенията

Костното брашно помага за укрепване на кореновата система на растенията и подобрява техния имунитет. Това е особено важно при засаждане на разсад и развиване на овощни дръвчета, тъй като им помага да се вкоренят по-бързо и да понасят по-добре стреса.

Половината от този зеленчук е считан за най-добрият тор за ОРХИДЕИ

4. Възстановяване след плододаване

За овощните дървета костното брашно е отлично средство за възстановяване след обилно плододаване. Фосфорът, съдържащ се в тора, е необходим за успешното презимуване и развитието на бъдещата култура.

Видове костно брашно и употребата му?

Обикновеното костно брашно съдържа до 15% фосфор. Подходящ е за общо торене и подхранване на различни култури.

Задушеното костно брашно съдържа до 25% фосфор и е по-ефективно за подобряване на структурата на почвата и хранителния състав.

Костното брашно с ниско съдържание на мазнини съдържа до 35% фосфор и е идеално за възстановяване на почвата и подхранване на овощни дървета.

Как да използваме костно брашно в градината?

1. При пролетно засаждане

Препоръчва се да се добавят 200 g костно брашно на 1 квадратен метър леха.

2. Подхранване на овощни дървета

Препоръчва се овощните дървета да се хранят с костно брашно веднъж на три години  - 200 g на 1 квадратен метър.

3. За разсаждане на ягодоплодни храсти

За пресаждане на ягодоплодни храсти през пролетта се препоръчва да се изсипят 50-70 g костно брашно в дупката, а през есента - 70-110 g.

4. За картофи и зеленчуци

Костното брашно може да се добави както през есента преди изкопаване (300-500 g на 1 квадратен метър), така и през пролетта 20 дни преди засаждането.

5. За цветни луковични култури

През пролетта се препоръчва да добавите 15 г от веществото към всяка дупка.

6. За стайни растения

Прави се едно подхранване годишно. Разходната норма е 5-7 g на 1 литър почва.

Начини на приложение:

Костното брашно може да се разпредели равномерно върху лехите, като просто се разпръсне по земята след поливане или се добави към дупките, като се смеси с пръст.

Освен това торът може да се използва под формата на разтвор на водна основа. Изсипете 500 г тор в кофа с вода и оставете за една седмица. След това сместа се разрежда с вода в съотношение 1:19 и се използва за кореново торене.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес