Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на праз през юли - Какъв е най-добрият начин за богата реколта?

09 юли 2024, 13:50 часа

Празът е зеленчук, който подчертава вкуса на ястията и им придава уникален аромат. Освен това е истинско съкровище – съдържа ценни витамини и минерали, които отлично укрепват организма и помагат при лечението на много заболявания. Юли е идеалното време за засаждане на праз за късна есенна и зимна реколта. Какъв е най-добрият начин за засаждане на праз в градината, така че зеленчуците да растат големи и дебели? Разберете сега!

Засаждане на праз през юли

Вече сте прибрали част от реколтата си и не знаете как да използвате празните лехи? Юли е подходящо време за засаждане на разсад от праз за късна есен. Този зеленчук се използва широко в кулинарията - има по-деликатен вкус от традиционния лук, който обогатява много ястия. Освен това празът е изключително здравословен, тъй като съдържа ценни витамини и минерали, като калий, фосфор, калций и органични серни съединения. Всичко това го прави често отглеждан зеленчук в домашните градини. Преди да започнете да засаждате праз през юли, трябва да запомните няколко важни стъпки.

Още: Събиране на реколтата от праз ЛУК: Ето как

Една от най-важните дейности е правилната подготовка на основата. Поради факта, че има доста високи хранителни изисквания, струва си да обогатите почвата с гранулиран оборски тор. Най-добре е почвата да е плодородна, хумусна и добре дренирана, с леко кисела до алкална реакция. Освен това трябва да се погрижите за слънчева позиция.

Как да засадите разсад праз през юли?

Преди да поставите разсада в земята, скъсете върха му (срязвайки 1-2 см от върха) и внимателно подрежете корените. Това кара растенията да се вкореняват по-добре, а издънките им да са дебели и да имат по-големи бели части.

Още: Ето как да съхраните лука правилно, така че да запази свежестта си по-дълго

След това подгответе малки дупки - разстоянието между редовете трябва да бъде 25-30 см, а между растенията 10 см. Поставете разсада в дупките, полейте ги и внимателно ги покрийте с пръст. Въпреки че празът не се напада често от болести и вредители, струва си да защитите младите растения. За целта покрийте разсада с мрежа против насекоми или плътно перде, за да затрудните достъпа на вредителите.

Как да засадите праз от разсад?

Празът не трябва да се засажда след други луковични зеленчуци, за да се избегне рискът от пренасяне на болести и неприятели, характерни за тази група. Не обича и компанията на варива, особено грах и боб.

В каква позиция празът ще се чувства най-добре? Сред ранни картофи, зеле и кореноплодни зеленчуци. Ако нямате празни лехи, празът може да се засади между редовете на ягоди, краставици или домати.

Отглеждането на праз изисква редовно плевене. Не можем да пренебрегнем и поливането. Въпреки че е растение със силна и добре развита коренова система, то е относително плитко и поради това не може да достигне дълбоко в почвата. Ето защо поливането трябва да бъде редовно, особено в периоди на суша, което се отразява на крайния добив. Така празът ще стане голям и плътен.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес