Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За здрав и силен разсад накиснете семената в това

26 февруари 2024, 12:34 часа
Реклама

Богатата реколта започва със здрав и силен разсад - за целта е необходимо правилно третиране на семената преди засаждсането им. За целта те може да се накиснат в някой от следните разтвори на основата на калиев перманганат, вододореден прекис, триходерма, пепел.

Накисване на семената преди засаждане

Разтворете калиевия перманганат в топла вода, докато стане тъмно розов. Разтворът трябва да е с концентрация 0,5-1%. Потопете семената в приготвения разтвор за определено време, обикновено от 15 минути до 2 часа, в зависимост от вида на културата. Колкото по-дебела е обвивката на семето, толкова по-дълго се накисва.

7 златни правила за здрав и силен разсад

Тази процедура има няколко ефекта:

  • Дезинфекция. Калиевият перманганат има антисептични свойства, което помага за унищожаване на патогени и предотвратява развитието на гъбични инфекции.
  • Стимулиране на покълването. Процесът на накисване активира метаболизма в семената, стимулирайки покълването. Това е особено полезно за ускоряване на началото на растежа на разсада.
  • Предотвратяване на гниене. Калиевият перманганат предотвратява гниенето на семената по време на покълването, осигурявайки по-благоприятни условия за началния етап на растеж.

Преди да засадите семена в почвата, изплакнете ги обилно с чиста вода, за да отстраните останалия калиев перманганат.

Накисването в калиев перманганат е една от ефективните процедури за осигуряване на успешно покълване и защита на разсада от болести в ранните етапи на развитие. 

Накисване на семена във водороден прекис - друг метод за предсеитбена обработка. Семената се потапят в разтвор на вода с водороден прекис в концентрация от 3% за период от 15 минути до 2 часа, в зависимост от дебелината на обвивката.

Процедурата има няколко цели:

  • Дезинфекция. Водородният пероксид се използва за унищожаване на бактерии, гъбички и други микроорганизми на повърхността на семената. Това помага за предотвратяване на растежа на патогени и намалява риска от заболяване на разсада.
  • Стимулиране на покълването. Накисването във водороден прекис стимулира процесите на покълване на семената.
  • Подобрена абсорбция на вода. Пероксидът омекотява черупката, което подобрява абсорбцията на вода от семената. Това спомага за по-ефективното усвояване на влагата и хранителните вещества от почвата.

Накисване в запарка от сушени гъби - този метод е ефективен поради факта, че гъбите съдържат всички необходими за растенията микроелементи. Гъбите абсорбират хранителни вещества от почвата и ги натрупват, след което ги освобождават във водата, в която се накисват. За да извлечете микроелементите от гъбите във воден разтвор, те трябва да се натрошат на малки парчета и да се накиснат за един ден. Семената се увиват в кърпа, добре напоена с гъбения бульон и се държат в разтвора 6 часа.

За целта най-подходяща е гъбата триходерма, използвана в селското стопанство като биологичен продукт. Той е антагонист на много патогенни гъбички и подобрява здравето на почвата и растенията. Тази гъба има способността да се конкурира с патогенни организми. Накисването на семена в разтвор с триходерма предпазва растенията от много болести в бъдеще.

Освен това се стимулира растежа на растенията, повишава се устойчивостта им на стрес и болести. Препаратите с триходерма могат да бъдат закупени в магазини за градинарство и използвани според инструкциите - обикновено дозировката е 75-100 мл от препарата се разтваря в 10 л вода.

Накисване в пепелна инфузия - друг достъпен начин за третиране на семена е използването на инфузия на пепел. Пепелта е естествен тор, идеален за повечето растения. Най-добре е да използвате дървесна пепел за приготвяне на инфузията. Семената се поставят в разтвор, който се приготвя по следния начин: 2 супени лъжици пепел се разтварят в 1 литър мека вода и се вливат в продължение на два дни.

След това семената се поставят в кърпа, предварително напоена с пепелна инфузия, и се държат за 4-7 часа. Можете да ги оставите за една нощ.

Използвайки тези предсеитбени методи, можете да дезинфекцирате семената и да стимулирате растежа им. Това ще ви позволи да отглеждате силен и здрав разсад, който ще даде богата реколта.

Напръскайте разсада на доматите с това, за да расте здрав и силен

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес