Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За домати: кои са най-подходящите заместители на борна киселина?

18 юли 2024, 13:44 часа

Подхранване с бор

Борната киселина активно влияе върху цъфтежа, насърчава образуването на цвят и предотвратява окапването му, а също така предотвратява гниенето на доматите, особено при излишна влага.

Тя усилва притока на захарта към плодовете на доматите; третирането с нея се извършва при образуването на пъпки. Като цяло, през вегетационния период е най-добре да се извършат най-малко 3 третирания.

Първото е по време на образуване на пъпки, второто е в периода на масовия цъфтеж и третото – в началото на плододаване на доматите.

Между другото, можете да определите недостига на бор по листата. Дефицитът на този елемент предизвиква пожълтяване на горните и долните листа, които се извиват, стават малки, а горните разклонения (колтуци, „братя“) постепенно се деформират.

Може ли с нещо да бъде заместена борната киселина? Да, може.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Йод

Важен неин заместител е йодът. При използване на йод се появяват повече цветове, доматите узряват много по-рано и метаболизмът на азота се подобрява. Намалява рискът от инфекция, кореново гниене, както и, разбира се, опасностите от много болести, включително фитофтора.

За 10 литра работен разтвор са ни необходими 10 капки йод.

Приготвеният разтвор може да се използва с помощта на конвенционална пръскачка.

Пепелно-борно-йодна смес

Друг разтвор се състои от 10 литра вода, 2 кг дървесна пепел, борна киселина – 10 г и 25-30 капки йод. Първо водата се смесва с пепел и след това се добавят борна киселина и йод. Разтворът се разбърква старателно и кисне 2-3 часа. Преди поливане се разрежда с вода в съотношение 1 към 5. Това поливане ще подобри вкуса на доматите и ще удължи периода на плододаване.

Янтарна киселина

Янтарната киселина е комбинация от органични елементи, принадлежащи към класа на карбоксилните киселини. Търси се в различни области на човешкия живот: от медицината до селското стопанство.

Янтарната киселина е най-добре да се прилага от самото начало на отглеждането на домати. Потопяването на семената за 24 часа преди засяването подобрява кълняемостта и подсилва жизнената устойчивост на бъдещия разсад.

Янтарно подхранване се прилага по редица причини:

- укрепване на имунитета;

- ускорява се растежът, формирането и зреенето на самите плодове;

- подсилва се метаболизмът, получените витамини се обработват висококачествено;

- регенерират се увредените клетки и тъкани, ако се появят пукнатини и проникнат вредящи микроорганизми;

- образува се силна коренна система;

- подобрява се съставът, нормализира се почвената полезна микрофлора;

- адаптират се разсадът и възрастните растения към нестабилните условия в околната среда.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

За разсад

Третирането на доматен разсад с янтарен разтвор е оправдано, ако стръковете се развиват бавно, нямат достатъчно светлина, изглеждат нездравословни, листата им се извиват или пожълтяват. Разтворът е подходящ както за пръскане, така и за поливане. С него умерено се овлажнява почвата при грижите за разсада и се полива обилно преди разсаждане. Съединението прониква почти моментално в тъканите и корените на разсада.

Пръскането на разсад от домати с този разтвор е много ефективно в момента на активно образуване на зелена маса и засаждане на растението на постоянно място.

За пръскане трябва да приготвите разтвор от 0.2 грама янтарна киселина в 1 литър вода. Препоръчва се процедурата да се извършва рано сутрин или вечер. Излагането на пряка слънчева светлина може да причини изгаряния по листата, които са уязвими след третирането.

Преди да поливате в корена, трябва да полеете доматите с обикновена вода, тъй като разтворът може да причини изгаряния, ако корените са сухи. За кореново поливане използвайте слаб концентрат - 1 г янтарна киселина (кристали) на 10 литра вода.

Ако се ползва правилно, янтарната киселина помага за ускоряване на растежа на разсада от домати, укрепва имунитета му и го възстановява в случай, че е отслабен.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес