Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видове домати и какво трябва да знаете за тях

27 юни 2023, 15:07 часа

Доматите са често срещана култура в домашната градина, обичани от градинарите и от кулинарите. Могат да осигурят изобилна реколта с относително малко усилия, но все пак трябва да положите необходимите усилия и да дадете добри условия за развитие.

Има различни видове домати, като всички те се класифицират в три различни навика на растеж - детерминантен, недетерминантен и полудетерминантен. Продължете да четете, за да разберете какви са основните разлики.

Най-добрата температура за отглеждане на домати

Детерминантни домати

Детерминантните домати се наричат още храстовидни, защото растат подобно на храст и не стават по-високи от 1.20 м. Някои сортове отнемат около 70 до 80 дни от засаждането до прибирането на реколтата, за да произведат голямо количество плодове.

Някои домати са особено популярни за консервиране и са добър вариант, ако имате нужда от по-голям обем домати за кратък период от време.

За да берете едри и месести домати, напръскайте ги с това през юли

Индетерминантни домати

Индетерминантните домати са известни още като лозови домати. До някъде имат неограничен модел на растеж, което означава, че не спират да растат и да дават плодове, докато нещо - като слана или лошо качество на почвата - не ги спре. В някои случаи могат да оцелеят през зимата и да дадат плодове на пролет.

Този вид домати произвеждат плодове непрекъснато през целия вегетационен период - от лятото до началото на есента. Имат нужда от повече пространство в градината, тъй като могат да достигнат до 3 м

 

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес