Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удължаване на плододаването на краставиците - два тора, които работят

10 август 2024, 17:38 часа

Добивите на краставиците обикновено започват да намаляват рязко в края на август. Но при насажденията, отглеждани от опитните градинари, плододаването продължава активно до настъпването на първата слана. Факт е, че опитни градинари знаят много добре едно златно правило: през август краставиците трябва да се торят по правилния начин. Ако това не бъде направено, тогава зеленчуковата култура просто няма да има достатъчно хранителни вещества, за да продължи да дава плодове.

С какво можете да „третирате“ краставиците през август?

Една комбинация е отлично решение за осигуряване на „подкрепа“ на краставиците. Препоръчително е да направите специална смес, която ще бъде полезна за зеленчуците. За целта към десет литра вода добавете една лъжица суперфосфат (двоен) и два пъти повече урея с калиев сулфат. Полученият разтвор се използа за поливане.

Изсипете чаша от това в кофа с вода и ще получите най-добрия тор за краставици

Ако забележите, че краставиците също се нуждаят от третиране на листата, тогава трябва да обърнете внимание на уреята. За целта, трябва да вземете само една кибритена кутия от тази съставка и да я разтворите в кофа с вода. Благодарение на тези две прости подхранвания, краставиците ще дават плодове за много дълго време и активно.

Грижа за краставиците през август

Отрежете всички изсъхнали и пожълтели листа, както и непродуктивни части на растението с помощта на чиста ножица. По-лесно е да се извърши тази манипулация с храсти, растящи на пергола, но с краставици, които растат в открита земя, трябва да сте по-внимателни и да се опитате да не тъпчете и да огъвате стъблата им. Оставете само здрави лози със зелени листа - при правилно торене те ще произведат млади странични издънки, които все още ще имат време да цъфтят и да образуват плодове.

Особено внимание обърнете на храсти с отпуснати листа. Ако редовно поливате растенията и наблюдавате такава картина, незабавно отстранете тези храсти от лехите, като ги изкопаете заедно с корените. Обикновено това явление е характерно за растенията, засегнати от кореново гниене - те вече няма да бъдат от полза и опасността от разпространение на инфекцията в съседните храсти е голяма. След като премахнете болния храст, изгорете го и изсипете в дупката силен разтвор на калиев перманганат или разтвор на фитоспорин. 

След няколко дни напръскайте с урея, като работният разтвор се приготвя от 10 литра вода и 1 супена лъжица урея - това ще помогне на растенията да развият нови листа и млади издънки. Тъй като до август запасите от фосфор и калий в почвата вече са изчерпани, е необходимо 10-12 дни след листното азотно торене да се третират краставиците с разтвор на суперфосфат и калиев сулфат (1 супена лъжица на 10 литра вода) . Това торене се извършва в корена като използвното количество разтвор е 1 литър на 1 корен.

Не забравяйте редовно да поливате краставиците. При горещо време поддържайте почвата влажна на дълбочина най-малко 20 см - за целта е необходимо да се използват приблизително 4 литра вода на храст при всяко поливане. Ако дневната температура падне до +15-17 ° C, намалете количеството вода, използвано при поливане, до 1-2 литра на храст. За да намалите риска от гниене на корените, трябва да избягвате попадането на влага в долната част на стъблото и да използвате само вода, нагрята на слънце, а не ледена вода от кладенец. Дебелият слой мулч, положен около основата на храстите, ще помогне да се запази влагата в почвата по-дълго.

През август торете доматите и краставиците само с този тор - реколтата им ще е 2 пъти по-богата

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес