Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този тор е любим на розите и овошките

02 април 2024, 09:40 часа

Един тор е еднакво любим не само на розите, но и на всички овошки. Става въпрос за суперфосфата. Ето как се използва за торене на тези култури.

Суперфосфат за рози

Розите изискват балансирано есенно торене, така че е препоръчително да използвате суперфосфат в комбинация с други торове. За кореново хранене 16 гр калиев монофосфат и 15 гр суперфосфат могат да се разредят в 10 литра вода. Съставът е достатъчен за хранене на растения, разположени на площ от 4-5 кв.м.

Можете също така да използвате разтвор на суперфосфат (25 гр), калиев сулфат (10 гр) и борна киселина (2,5 гр) на 10 литра вода за подхранване на розови храсти. Важно е да измервате количеството на тора особено внимателно, тъй като излишната борна киселина може да бъде изключително вредна за растенията.

Всички изхвърляме това, но то е най-добрият тор за почвата

За листно подхранване на рози 50 гр суперфосфат се разтварят в 1 л гореща вода, след което се добавят още 10 л вода и се напръскват листата. По този начин растенията бързо получават необходимите хранителни вещества, но съставът на почвата не се променя, което е определено предимство.

Суперфосфат за овощни дървета и ягодоплодни храсти

За есенно подхранване на ягодоплодни храсти можете да използвате 1-2 супени лъжици суперфосфат за един храст. Торът се внася на дълбочина 7-10 см в радиуса на стволовия кръг.

Ако искате да подхраните малини и касис, можете да използвате и смес от 60 гр суперфосфат, 40 гр калиева сол и 10-15 кг хумус. За да се улесни достъпът на корените на растенията до тора, той се прилага в плитки канали (20 см), разположени на 30 см от храста.

За подхранване на круша или ябълка използвайте 30 гр двоен суперфосфат на 1 кв.м. от периметъра на ствола на дръвчето. С еднакво количество тор могат да се подхранват череши, сливи и кайсии. На всеки пет години трябва да добавите 300 гр вар на 1 кв.м, за да нормализирате киселинността на почвата.

При необходимост от употребата на течни торове 100 гр обикновен суперфосфат се разтварят в 10 литра гореща вода. След охлаждане разтворът е готов за употреба. Разходната норма е 0,5 литра на квадратен метър от периметъра на ствола.

Как е правилно да се приготвя тор с мая

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес