Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрият тор за доматите - всеки цвят ще даде плод

22 юни 2024, 16:32 часа
Реклама

В периода на образуване на пъпките на доматите не забравяйте да приложите важно торене, за да увеличите броя на образувалите се плодове и да сведете до минимум появата на безплодни цветя. Подхранването на храстите на този етап трябва да се осъществява с ефективен тор, след торенето, с който буквално всяко цвете става плод.

Най-добрият тор за доматите

За да се стимулира опрашването, доматените храсти трябва периодично да се разклащат (особено тези, които растат в оранжерия). А най-доброто подхранване през периода на цъфтеж е монокалиевият фосфат - никой домашен тор не може да го замени. Торът може да се намери на достъпна цена във всеки градински магазин или пазар.

Доматите и краставиците ще растат по-бързо, ако ги поливате с това

За приготвяне на разтвора 1 лъжица монокалиев фосфат на прах се разтваря в 10 литра вода. След това добавете 2 грама янтарна киселина към тази смес. В комбинация тези три съставки дава просто зашеметяващи резултати. Доматените храсти трябва да се поливат веднъж на всеки 5-7 дни в курс до 3-4 пъти.

Монокалиевият фосфат идеално запазва всички завръзи и не позволява на доматите да станат малки, така че растението влага цялата си енергия в плододаване. Фосфорът и калият са необходими на всички растения за нормален растеж и развитие. За да компенсира дефицита на тези микроелементи, е създаден тор като калиев монофосфат, в който тези основни елементи присъстват в оптимален баланс.

Премахване на листата на доматите

Това е още едно важно условие за богата реколта. С растежа на храстите долните листа, които са се образували в периода на отглеждане на разсад, стареят. Растението използва азот и магнезий от тях и ги пренасочва към растежа на нови издънки, така че пожълтяването на долните листа е естествен процес.

От средата на юни долните листа на растенията започват постепенно да се отстраняват, по 1-2 листа наведнъж, за да не се постави растението в състояние на стрес. Има няколко причини за това:

  • старите листа вече не участват активно във фотосинтезата, така че почти няма полза от тях;
  • долните листа докосват земята, така че те са първите, които се заразяват с гъбични заболявания, тъй като патогенните микроорганизми първоначално се намират в почвата;

Премахването на долните листа подобрява циркулацията на въздуха в долния слой, което предотвратява развитието на гъбични заболявания.

Въпреки това, не трябва да прекалявате с подрязването на листата, те са необходими не само за фотосинтезата, но и за растежа на плодовете. Смята се, че 2-3 листа директно под чепката с плодове консумират хранителни вещества в нея. Листата не се подрязват, докато доматите не достигнат подходящия за сорта размер. Веднага след като доматите се напълнят и започнат да покафеняват, листата под тази чепка могат да бъдат отстранени. Когато плодовете узреят и се берат се  премахват листата (първо долните, а след това горните) и стъблото се оголва.

Листата, които са разположени над плодовете, частично ги покриват от слънцето. Това може да бъде както плюс, така и минус. В райони с горещо лято, където слънцето грее безмилостно, тези листа спасяват доматите от слънчево изгаряне и ги предпазват от прегряване. Ако ги премахнете, доматите буквално се сварят на храста. В райони, където има много облачни дни и слънцето е рядък гост, е по-добре частично да отрежете листата, които покриват плодовете от слънцето, така че доматите ще узреят по-бързо.

Когато отглеждате домати в няколко ствола, можете да премахнете някои от листата, които растат вътре в храста, или да ги съкратите наполовина. Това ще подобри вентилацията на храста. Същото важи и за растенията, които са засадени твърде близо едно до друго. Някои сортове домати имат толкова големи листа, че дори ако се премахнат всички пасинки, храстът изглежда удебелен. 

Реколтата на доматите ще бъде 2 пъти по-богата, ако ги торите така


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес