Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрият тор за доматите точно сега

23 юли 2024, 17:40 часа

Ако все още не сте се отказали от надеждата да приберете най-висококачествена реколта от домати, тогава не трябва да губите време. В края на юли все още има шанс хранителните вещества да се усвоят напълно и да помогнат за повлияване на развитието на доматите. 

Кой е най-добрият тор за доматите точно сега?

Градинарите с опит знаят, че това е калиевият хумат. Трябва да се използва според инструкциите.

НЕ яжте домати, ако имате някоя от тези заболявания

Ако използвате калиев хумат, доматите ще растат едри и сочни: торът има пряк ефект върху размера на зеленчуците. Има и друго предимство на този разтвор. Калиевият хумат може да има положителен ефект върху качеството на почвата. В резултат на това реколтата ще бъде много по-добра.

Съставът може да се използва както за поливане, така и за обработка на листа: ефективността ще бъде приблизително еднаква.

През август оранжерийните домати се подхранват за подобряване на вкуса и увеличаване на обема на реколтата. Освен това растенията, които получават достатъчно хранителни вещества, са по-малко податливи на болести.

В края на лятото доматите се хранят със следните смеси:

  • Инфузия на дървесна пепел. Добавете супена лъжица пресята пепел към два литра гореща вода. Разтворът се настоява в продължение на един ден и след филтриране е готов за употреба.
  • Суперфосфат. Разтворете 2 супени лъжици суперфосфат и една чаена лъжичка натриев хумат в 10 литра вода. Торенето се извършва под всеки храст по време на поливането.
  • Комбинацията от течен оборски тор и калиев перманганат подобрява качеството и количеството на реколтата. За 10 литра органичен тор добавете 1 грам разтворен калиев перманганат.

Фосфорът, азотът, калият, магнезият и други микроелементи в комплексните торове ускоряват растежа и узряването на плодовете. По време на узряването на доматите, торенето се прилага ежеседмично.

Цветовете и листата се третират с разтвор на борна киселина (10 грама на 10 литра вода) на всеки три седмици. Това ще стимулира образуването плодниците на доматите, ще увеличи производителността, ще подобри вкуса на плодовете - ще им даде сладост и ще ги направи по-месести.

За да се предотврати увреждането на доматите от късна болест или кафяво гниене, задължителната превантивна поддръжка се извършва на всеки две седмици. За целта се използват химични препарати, чието основно действие е насочено към премахване на гъбични и бактериални заболявания по доматите. Компонетите в състава му проникват в растителните клетки и осигуряват дълготрайна защита.

Полейте доматите с това в началото на август, за да са месести и сладки

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес