Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торовете, които никога НЕ трябва да се смесват

09 април 2024, 09:55 часа
Реклама

Пролетта е изключително важен период за всеки градинар, защото тогава се полага основата на бъдещата реколта. И торовете играят голяма роля в това.

Подхранването е много важно за всяко растение и трябва да се третира отговорно. И по време на торенето трябва да се вземе предвид съвместимостта на някои вещества в торовете с други.

Какви торове не могат да се смесват?

Някои торове са подходящи за смесване, а други е по-добре да не се смесват. Например, ако смесите амоняк и алкални торове, това може да доведе до изпаряване на азота от тях и тогава ефектът от торенето няма да е ефективен. 

Кори от картофи - ето как се използват като тор в градината

Също така, ефектът от тора ще намалее, ако смесите суперфосфат с основи, тъй като тогава наличността на фосфор за растенията ще намалее. И калиевите торове не могат да се смесват с нищо, освен с калиеви соли.

Вместо това фосфоритът и костното брашно ще имат добър контакт с оборския тор.

Също така имайте предвид, че ако смесите урея или амониев нитрат с недостатъчно сух суперфосфат, физическите свойства на вашите торове ще бъдат много по-лоши в резултат. Опитните градинари не препоръчват смесването на калиеви соли и фосфатна шлака, ако няма да приложите тези вещества веднага в почвата.

Друг важен аспект, който определено не трябва да се пренебрегва, е съдържанието на влага в торовете, които смесвате. Ако е прекалено висока, сместа няма да бъде свободно течаща. А това означава, че ще бъде много по-трудно се разпредели равномерно в почвата.

Общи съвети за използване на минерални торове

Когато прилагате торове, трябва да следвате приложените инструкции.

Необходимо е да се спазват предпазните мерки: не използвайте съдове или контейнери, предназначени за храна или минерални торове. Всички третирания с торове трябва да се извършват с респиратор, очила и ръкавици.

Спазвайте стандартите за прилагане на препаратите.

Гранулираните торове се поръсват и след това почвата се полива обилно с вода.

Ползите и вредите от минералните торове

Минералните торове насърчават растежа на растенията, повишават продуктивността, поддържат растението през лятото и помагат за подготовката му за зимата.

При нарушаване на нормите за прилагане на торове, прилагането на продукти с изтекъл срок на годност може да навреди на насажденията. Растенията могат да загинат при непреавилно използване на тези препарати. Торенето на градината и зеленчуковата градина трябва да се извършва особено внимателно. Плодовете на прехранени растения е възможно да се окажат вредни за хората.

Най-добрият тор за доматите е този

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес