Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на пипера през юли - ето кои са най-добрите рецепти

16 юли 2024, 14:30 часа

Пиперът е необходимо да се подхранва не само по време на цъфтежа, но и по време на образуването на плодници, тъй като при липса на хранителни вещества плодовете падат. В случая можете напълно да загубите реколтата. Но ако знаете кои са най-добрите торове през юли и ги приложите, този риск не съществува. 

Торене на пипера през юли 

Първото юлско торене трябва да бъде с борна киселина. Разредете 2 гр от веществото в чаша гореща вода, разбъркайте добре, след това изсипете разтвора в 10 литра вода.

Напръскайте храстите, защото борната киселина лесно се абсорбира от листата на културата. Веществото подобрява развитието на растенията, а също така подобрява качеството на плодовете. Благодарение на борната киселина те ще растат по-силни, по-сочни, вкусни и ароматни.

Само 10 капки от това: Пиперът ще расте едър, месест и сладък

Седмица след листното подхранване е необходимо да се приготви разтвор от 10 литра вода и 10 гр монокалиев фосфат. За 1 квадратен метър почва ще ви трябват 4 литра тор. Монокалиевият фосфат съдържа калий и фосфор в достъпна за растенията форма, така че чушките бързо получават необходимите хранителни вещества. Благодарение на това торене всички образували се плодове остават на мястото си. В случая сортът на културата и метеорологичните условия нямат значение.

Грижа за пипера през юли

През юли пиперът се нуждае от често поливане и изобилно количество влага - трябва да излеете един или два литра вода под храста, така че почвата да се намокри на дълбочина най-малко 20 см. При силна топлина растенията трябва да бъдат пръскани. Чушките страдат много от излишната слънчева светлина през юли. Добре е, когато са засенчени от слънцето по обяд, например от доматени храсти.

Ако времето е много горещо през юли, можете да разпръснете под храстите слой мулч от трева. Този слой предпазва почвата от изсушаване и уплътняване и осигурява допълнителни хранителни вещества на храстите.

Оранжерията трябва да се проветрява всяка сутрин. И това трябва да се направи възможно най-рано, не чакайте, докато в оранжерията се образува задушна атмосфера. През юли, в топлите нощи, изобщо не е нужно да затваряте вратата през нощта. Два пъти месечно разрохквайте почвата на дълбочина 1-1,5 cm.

Когато растенията пипер достигнат височина 18-22 см, отрежете върха на основното стъбло - това ще насърчи  разклоняването на насажденията. След резитбата оставете 5-те най-развити издънки, а останалите отстранете. На всеки 10 дни е важно да разреждате храстите, като премахвате издънки и клони, които растат навътре. В този случай до края на август всички плодове на храста имат време да се образуват.

Поливане на пипера - 5 грешки, които всички градинари правят

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес