Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семената на доматите ще издържат до пролетта, ако направите това

14 август 2024, 18:59 часа

Всеки опитен градинар има свои собствени доказани тайни, които му помагат да получи добра реколта от домати. Една от тях е свързана с правилното събиране и съхранение на семената. 

Кои домати са подходящи за събиране на семена?

За да съберете семена, най-добре е да изберете сортови домати, които са се доказали високата си продуктивност. Изберете най-хубавите плодове от най-силните и здрави храсти, които напълно отговарят на сортовите характеристики. Трябва да са узрели, но не презрели. Най-жизнеспособните семена са в големите домати на долните клъстери на храста. Ако плодовете от тях вече са събрани, изберете друга клонка, чиито плодове са разположени възможно най-близо до стъблото.

Само опитните градинари правят това с доматите през есента

Как правилно да събирате семена от домати - два начина

Вземете един домат, нарежете го с нож и с лъжица изгребете семките върху салфетка, разстелете ги на тънко върху хартия и ги оставете така около седмица. След изсушаване семената могат да се съхраняват заедно със салфетка, а може и да се приберат в хартиен плик. 

Друг начин - разрежете домата напречно и с чаена лъжичка изгребете всички семки в буркан. Важно е сокът да покрие напълно семената. След това затворете буркана с капак и оставете да ферментира на стайна температура за 3 дни. Процесът на ферментация не само помага за почистването на семената, но също така повишава тяхната жизнеспособност. Когато на повърхността се появят филм и въздушни мехурчета, сокът става лек и семената потъват на дъното, ферментацията може да се счита за завършена.

След това изсипете съдържанието на буркана върху сито и изплакнете добре под течаща вода, така че да останат само семената. След това разтворете 0,5 ч.л. сол в чаша вода, поставете семената там: тези, които изплуват на повърхността, няма да са подходящи за сеитба, така че ги изхвърлете. Останалите се дезинфекцират в продължение на 20 минути в разтвор на калиев перманганат (1%) или 8 минути в 2-3% разтвор на водороден прекис, загрят до 40-45°С.

След дезинфекцията измийте семената и ги поставете върху плоска чиния или хартиена кърпа, за да изсъхнат. След около 5-7 дни семената ще бъдат готови за съхранение. 

Как да съхраняваме семена?

Събраните семена от домати трябва да се съхраняват в хладно и тъмно помещение при температура 0-5°C, в идеалния случай на вратата на хладилника. Не съхранявайте в найлонови торбички или стъклени буркани. Хартиени или платнени торбички, както и кибритени кутии са най-подходящи за това. Семената на доматите могат да се съхраняват 3-4 години.

Какво ТРЯБВА да направите точно сега, за да берете домати до падането на сланата?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес