Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари правят това с листата през есента

30 септември 2024, 12:25 часа

Само опитните градинари знаят как да оползотворят есенните листа в градината. Дега е чудесно време за събирането им. Но не всеки знае как да ги използва правилно. Поради това често листата просто се събират и изхвърлят. Но опитните градинари отдавна са намерили приложение на излишната листна маса в градината. Те използват сухите листа за приготвяне на тор, като естествен изолиращ материал и като мулчиращ слой.

Как можете да използвате есенните листа в градината?

Приготвяне на тор - в този случай ще получите висококачествен и безплатен тор, който след това можете безопасно да използвате в градината. Приготвянето му е изключително лесно. Просто трябва да поставите събраните листа в дупка в градината или в голям контейнер и да налеете вода. Останалата част от процеса ще се извърши без ваше участие.

Всеки градинар трябва да направи това преди падането на сланата

Има много възможности за изолиране на култури за зимата, от които можете да изберете най-добрия. Едно от тях е листната постеля. С правилния подход сухата листна маса се справя добре със задачата. Струва си да се помни, че слоят постеля в този случай трябва да бъде най-малко седем сантиметра.

Мулчиращ слой - това е най-простият и най-добрият начин за мулчиране на всякакви растения. Листният мулч по никакъв начин не е по-нисък клас по отношение а качеството спрямо другите опции.

От есенните листа може да приготвите и хумус. Това се прави една година преди употребата му. Съберете мокри паднали листа, ако не е имало дъжд, навлажнете ги с обикновена вода и ги поставете плътно в торби. Оставете ги отворени отгоре и направете малки пробиви отстрани. Поставете торбите на хладно и влажно място и след една година ще имате подкислител на почвата, който също помага за задържане на влагата в почвата.

Съберете сухи листа в сухо време, разпръснете ги по моравата и я преминете с косачка с изваден кош, ако има такава. Натрошените листа, разлагайки се, постепенно ще наситят почват с кислород и ще я подхранят.

Есенните листа може да се използват и за подхрнване на стайни растения. Вземете субстрат за засаждане на цветя и добавете към него смачкани паднали листа. Те ще помогнат за попълване на почвата и обогатяването с микроелементи.

Когато използвате паднали листа, имайте предвид един важен факт: те трябва да са без следи от болести или щети от вредители. Само в този случай листата ще бъдат полезни и няма да заразят здрави растения.

Само опитните градинари заравят това цвете в почвата, когато изсъхне

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес