Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари правят това преди засажането на чесън

18 септември 2024, 14:10 часа

Правилната обработка на посадъчния материал е ключът към богатата реколта от едър чесън. Много градинари знаят, че успешнта реколта зависи от предварителното третиране на главите. Най-надеждният и ефективен метод е този, който се състои от 3 етапа.

Накисване на чесъна преди засаждане

Чесънът се накисва в три течности. Първата се приготвя така: 1 супена нитроамофоска се разтваря в 10 литра вода. Посадъчният материал се кисне в тази течност за една нощ. Втората течност се приготвя от сол – 1 супена лъжица на литър вода. Чесънът се потапя в този разтвор само за двадесет минути.

Никога НЕ купувайте този чесън, опасен е за здравето

Третият разтвор е на основата на меден сулфат. Супена лъжица от продукта се разтваря в кофа вода. Накиснете чесъна точно за 1 минута. След това го изсушете и можете да започнете да засаждате.

Правила за засаждане на чесън за зимата

За да могат скилидките чесън да започнат да растат незабавно през пролетта, те трябва да бъдат засадени през есента според всички правила.

Невъзможно е датата на засаждане на чесъна да се обвърже с определена календарна дата. При избора на дата градинарите се ръководят от климатичните и метеорологичните условия на района на отглеждане и местоположението на парцела. Според общите препоръки за отглеждане, засаждането се извършва от втората половина на септември до ноември. Културата се вкоренява за 2-3 седмици.

Дневните температури трябва да бъдат в рамките на +10 - +12 градуса. Краткосрочните застудявания няма да навредят на посадъчния материал. Твърде късното засаждане също е нежелателно. Без да има време да се вкорени, чесънът ще расте отслабен преди зимата. През пролетта неговият вегетационен период ще се забави, докато се вкорени напълно, което означава, че времето за прибиране на реколтата също ще се измести към по-късен период. Ако зимният чесън е бил засаден късно, тогава почвата трябва да бъде покрита с дебел слой мулч. Можете да използвате дървени стърготини, листни отпадъци и окосена трева. Мулчирането ще предпази чесъна от внезапно застудяване и ще удължи периода на вкореняване.

Като всяка луковична култура, чесънът не понася застояла влага в кореновата зона. При такива условия има голяма вероятност от развитие на гниене и смърт на посадъчен материал. Културата се засажда на високи лехи, които са защитени при топенето на снеговете. Почвата трябва да е рохкава, богата на хумус, дишаща и неутрална.

Когато засаждате в пясъчен субстрат, трябва да поливате и подхранвате растенията по-често или да добавяте хумус и глина към леглото. Глинените почви се разреждат с пясък и торф, така че почвата да има рохкава структура. Мястото трябва да е добре осветено. Не са подходящи площи под овощни дървета или в сянка на сгради. Лека частична сянка е приемлива, в противен случай липсата на светлина ще повлияе на добива.

Месец преди засаждането на чесън площта се изкопава на дълбочина 25 см, добавят се органични вещества и минерални съединения за повишаване на плодородието. Оптималните предшественици за културата са бобови растения, пъпеши и ягодоплодни.

Засаждане на зимен чесън - ето какво трябва да направите 2 седмици преди това

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес