Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 1 гр от това и доматите ще растат като луди

01 юли 2024, 08:20 часа

Доматите са много капризна и деликатна култура, така че трябва да се наблюдават на всеки етап от развитието. Ако по листата се появят жълти петна, докато жилките по тях продължават да са зелени, тогава има голяма вероятност растението да страда от хлороза.

Реклама

Торене на доматите 

Хлорозата не е болест, тъй като такъв проблем е свързан с липса на хранителни вещества, така че е необходимо правилно да се хранят доматите.

Поливайте доматите 2 пъти в месеца с това и ще ги берете в кофи

Ако пренебрегнете торенето или изберете грешен продукт, тогава има голяма вероятност образувалите се плодове да опадат. Най-добър в случая е хелатният микротор, който съдържа мед, желязо, калций, манган и цинк. Това лекарство е напълно безопасно, така че може да се използва дори като превантивна мярка.

Разредете 1 гр от този микротор в 10 литра вода, след което нанесете по един литър под всеки храст. Това торене може да се използва на всеки три поливания на домати, а първият резултат ще можете да забележите в следващите дни. Скоро след третирането с разтвра на храстите няма да остане нито един жълт лист, растенията ще станат по-силни, по-силни и ще възобновят висококачествения цъфтеж и плододаване.

Други начини за торене на доматите

В десет литра вода разтворете 1 кг оборски тор, оставете за три до четири дни. След това сместа се използва за кореново торене, тоест използва се за поливане в корена, като се опитвате да не попаднете върху листата. Преди употреба 1 л от този тор се разрежда в 10 л вода.

Първото подхранване с този тор се осъществява на етап след поникване на два истински листа. Второто торене се осъществява десет дни след първото.

Третото и четвъртото торене е препоръчително да бъдат листни. Това подхранване на разсада от домати ще се извърши с пепел, мая или йод.

За да приложите торене на базата на пепел, трябва да вземете 30 грама пепел и да я залеете с 2 литра вряща вода. Оставете я за един ден. За да напръскате разсада, не забравяйте да прецедите през тензух и да използвате бутилка със спрей за листно третиране.

Торенето с мая се извършва по следния начин. Вземете 10 грама сурова мая и я разтворете в кофа с вода, оставете течността за един ден. Прецедете и напръскайте листата с нея. Приготвеният разтвор не се съхранява, а се използва веднага. След торене е важно да се следи стриктно състоянието на храстите и реакцията им към конкретния тор.

Интересен факт: В момента са известни 10 000 разновидности на този зеленчук. Най-малкият домат достига диаметър не повече от 2 см, а най-големият тежи около 1,5 кг. Различните сортове са в различни цветове - червено, жълто, розово и черно.

Най-добрият тор за доматите през юли е този

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес