Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Розите цъфтят като луди с това евтино лекарство от аптеката

28 май 2024, 16:00 часа

Розите, които се считат за кралиците на летните градини, заслужават специално място в нашите зелени площи. Отглеждането им не е сложно, а резултатите радват с красотата и аромата си. За да се радвате на пищен цъфтеж обаче, трябва да осигурите подходящи условия. Ето няколко съвета, които могат да бъдат изключително ценни.

Основата за отглеждане на рози е подходящо местоположение. Тя трябва да бъде добре изложена на слънчева светлина, тъй като липсата на светлина може да повлияе на интензивността на цъфтежа. Важно е и редовното поливане - не много често, но обилно. Дъждовната вода е идеална за това, тъй като не натоварва бюджета на домакинството.

Розите не понасят конкуренцията на плевелите, които могат да отслабят растенията, като ги лишават от вода и хранителни вещества. Редовното плевене също намалява риска от гъбични заболявания и нападения от вредители като листни въшки.

Още: Поръсете с канела градината си и вижте какво ще се случи

Рициново масло - надежден балсам за рози

Торенето е от решаващо значение за буйния цъфтеж. Въпреки че на пазара се предлагат готови продукти, струва си да обърнете внимание на домашните методи.

Един от тях е използването на рициново масло, което може да се закупи в абсолютно всяка аптека, при това на символична цена. Просто смесете една чаена лъжичка масло в литър вода, оставете за няколко дни и след това полейте храстите с него. Такова торене укрепва растението и предотвратява атаките на мухъл и гъбички.

Още: Полейте боровинките с това и ще събирате по цяла кошница с плодове

Градинарите също препоръчват използването на бананови кори, които са богати на калий и фосфор. Домашният тор от тези отпадъци не само увеличава броя на цветята, но и укрепва устойчивостта на растенията към болести. Банановите кори също съдържат калций, сяра, магнезий и силициева киселина.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес