Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растението, което гони червеите и маната от градината - ето къде трябва да го засадите

08 септември 2024, 13:31 часа

Едно растение гони червеите и маната от градината. Този зелен тор комбинира ефекта на торове и едновременно с това замества препаратите за борба с плевелите и вредителите.

Ето кой зелен тор се препоръчва да се сее през есента и след коя култура неговата ефективност ще бъде особено забележима. 

Защо трябва да се засади фацелия през есента?

Синапът се счита за еднакво популярна, достъпна и ефективна култура, но фацелията е много по-добра. След прибиране на реколтата се препоръчва да се засее в бившата картофена леха и там, където растат растения от семейство Пасленови. Фацелията може да замени популярните торове. Тя ще подобри състоянието на почвата, ще я насити с азот, хумус и минерали, ще потисне растежа на плевелите и ще предпази от телени червеи, нематоди и листни въшки. В същото време фацелията ще предотврати разпространението на късна болест и други гъбични заболявания.

Как да се избавите от маната по доматите - прост трик

Най-доброто време за сеитба е септември. След засяването семената се заравят в почвата. Може да се сее след всякакви култури, не изисква грижи и лесно понася ниските температури.

Фацелията добре възстановява плодородието на почвата. Засажда се преди засаждане на зеленчуци или горски плодове.

Само за няколко месеца растението расте актвино и внася активни елементи в почвата. След това се изорава и оставя в земята (дори не е необходимо да добавяте традиционна органична материя: оборски тор, хумус или компост).

Поради високото съдържание на азотни вещества, растението наторява добре почвата и я предпазва от млади листа. Следователно възстановяването на почвата, изтощена след прибиране на реколтата, става доста бързо и лесно.

Фацелията може да се засади и рано напролет след падането на първия сняг. Растението може да издържи и на най-тежките студове. Точно месец по-късно мястото, където е било засадено това растение, се почиства (фацелията се отрязва и земята се изорава). След този тор можете да засадите в градината:

  • картофи;
  • домати;
  • краставици;
  • тиква;
  • зеле;
  • пипер;
  • патладжан;
  • бобови растения;

Важно е, че това растение може да се засажда в почвата почти по всяко време на годината (с изключение на зимата). Засява се няколко пъти на сезон, така че фацелията да донесе повече ползи.

За добра сеитба торбата със семена трябва да се смеси с речен пясък. След това сместа се разпръсква върху вече разорани площи. В допълнение към зеления тор за почвата, растението се засява за декорация в цветни лехи, градини, детски площадки, сред дървета и ягодоплодни храсти;

За балансирано торене на почвата използвайте се придържайте към следните правила:

  • Засейте фацелията, като спазвате ширината между редовете 45-60 см. В този случай посевната норма на семената ще бъде 5-6 кг/хектар.
  • Засейте растението на дълбочина 3 см във влажна почва.

В същото време не забравяйте от време на време да премахвате плевелите от района със зелен тор и да почиствате градината от листата.

Как да се справите с маната - изпитан лек от опитните градинари

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес