Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През август: Поръсете около доматите с това, за да е богата реколтата им

27 юли 2024, 17:59 часа

Наближава важен месец за градинарите - август. През този период градинарите трябва да обърнат специално внимание на доматите. Необходимо е да се гарантира, че в края на лятото популярната градинска култура не е изправена пред дефицит на влага. Освен това е важно да се защити растението от плевели.

Също така е желателно качеството на почвата в лехите да остане възможно най-високо - тя трябва да съдържа всички хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на вкусни и месести плодове.  Ясно е, че за постигане на такива резултати е необходимо доматите да се поливат редовно. Освен това културата трябва да се подхранва с подходящите хранителни вещества.

Белият тор, който увеличава реколтата на краставиците и доматите

Но освен това си струва да извършите още една процедура през август. Тя включва поръсване на почвата около доматиените храсти с подходящ за целта материал.

Какво да поръсите върху почвата под доматите през август?

Трябва да използвате всеки продукт, който може да действа като материал за мулчиране. Най-добрите опции са:

  • прясно окосена трева;
  • сено;
  • слама;

Използването на мулч е гаранция за подобряване на състоянието на почвената покривка. Освен това почвата ще остане добре навлажнена за дълго време и жегата няма да се отрази негативно на растежа и развитието на плодовете. А мулчиращият материал няма да позволи на плевелите да „пробият“.

По този начин доматените храсти ще получат максимална защита в края на лятото. Резултатът ще бъде не само запазване на бъдещата реколта, но и повишаване на нейното качество.

Как да мулчирате доматите правилно?

Подготовка на почвата: Уверете се, че почвата около вашите домати е чиста от плевели и други растения. Изравнете почвата около храстите.

Избор на материал: Органичните материали са най-подходящи за мулчиране на домати. Слама, сламени клони, торф, компост, дървени стърготини или окосена трева са добри варианти. Те се разлагат относително бавно, осигурявайки на почвата постоянен източник на хранителни вещества.

Подготовка на мулча: Разстелете мулча върху повърхността на почвата на височина около 5-10 см. Избягвайте дебели слоеве мулч директно около стъблата на доматите, тъй като това може да доведе до гниене или заболяване. Оставете свободно пространство от около 5-10 см от стъблото, за да избегнете директен контакт на мулча с растението.

Подновяване на мулча: Проверявайте състоянието на мулча от време на време. Той може да се разгради с течение на времето, така че добавянето на допълнителен слой ще помогне да се запази неговата ефективност.

Внимавайте с пластмасови материали: Избягвайте използването на черен полиетилен или други пластмасови покрития като мулч за домати. Това може да прегрее почвата и също така да попречи на водата и въздуха да достигнат до корените.

Избор на цвят на мулч: Ако решите да използвате цветен мулч, имайте предвид, че светлият мулч отразява слънчевите лъчи, докато тъмният мулч затопля повече почвата. Изборът на цвят може да зависи от климатичните условия на вашия регион.

Внимание: Когато мулчирате, внимавайте да не повредите корените и долните стъбла на насажденията.

Това е най-добрият тор за доматите точно сега

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес