Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пресаждане на божури през есента - как е правилно да се прави

10 октомври 2024, 21:44 часа

Божурите изискват специално внимание и грижи. Есента е идеалното време за пресаждането им. Компетентно извършената процедура гарантира буен цъфтеж през следващия сезон и дълъг живот на тези великолепни растения.

Правилно пресаждане на божурите през есента

Оптималният период за разсаждане на божури се счита за края на август - началото на септември. По това време растенията вече са приключили цъфтежа, но все още не са изпаднали в латентност. Важно е да имате време за презасаждане 3-4 седмици преди първата слана, така че кореновата система да има време да се укрепи на новото място.

Преди да изкопаете храста е необходимо да отрежете стъблата, оставяйки пънове с височина 10-15 см.

Най-добрите торове за божурите през есента са тези

Този подход ще улесни работата и ще помогне да се определи местоположението на пъпките за обновяване. Листата се отстраняват напълно. По този начин растението няма да изразходва енергия за поддържането им.

Божурът трябва да се извади от почвата внимателно, като се отстъпи 30-40 см от центъра на храста и лоптата се вкарва вертикално на дълбочина най-малко 30 см, за да не се повреди кореновата система. След това храстът се изкопава внимателно от всички страни и се отстранява от почвата. Големите, обрасли божури се нуждаят от разделяне. Коренището се почиства от почвата и се разделя на няколко части с остър нож или градинска ножица.

Всяка разделена част трябва да има 3-5 възобновителни пъпки и добре развити корени с дължина 15-20 см.

Преди засаждането корените на божура се отрязват, като се отстраняват всички повредени и болни части. За предотвратяване на гъбични заболявания корените се третират с разтвор на калиев перманганат или специален фунгицид.

Подготовка на почвата

Божурите обичат плодородна, добре дренирана почва. За засаждане подгответе дупка с дълбочина 60-70 см и ширина 50-60 см. На дъното се полага дренаж от натрошен камък или натрошена тухла. След това дупката се запълва с хранителна смес от градинска почва, хумус и пясък в съотношение 2:1:1.

Засаждане на божур

Божурът се поставя в центъра на дупката, така че възобновителните пъпки да са на дълбочина 3-5 см от повърхността на почвата. Дълбокото засаждане може да доведе до липса на цъфтеж. Корените се изправят внимателно и се покриват с почвена смес, като леко се уплътняват.

След засаждането божурът се полива обилно, като за всяко растение се използват 1-2 кофи вода. След това повърхността на почвата се мулчира с торф или хумус със слой от 2-3 см, който ще помогне да се запази влагата и да се предпазят корените от замръзване.

През първите две седмици след пресаждането божурите се нуждаят от редовно поливане. След това честотата на поливане постепенно се намалява. Преди началото на замръзване се препоръчва да се покрият презасадените растения със смърчови клони или сухи листа.

През първата година след пресаждане божурите не цъфтят, насочвайки всичките си усилия към укрепване на кореновата система. За да не се изтощи растението, се препоръчва да се премахнат появилите се пъпки. Пълният цъфтеж ще настъпи на втората или третата година след пресаждането.

Кога е най-добре да засадите божури през есента?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес