Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на доматите през август - сутрин или вечер е по-добре да се прави

28 юли 2024, 18:00 часа

В последния месец на лятото градинарите трябва да следват специфична стратегия за поливане на доматите.

Поливане на доматите през август 

През август все още не е добре да извършвате процедурата през деня, тъй като много августовски дни (както и юлски) могат да бъдат доста горещи. Следователно поливането през деня може да доведе до бързо изпаряване на водата и сериозни проблеми с градинската култура. През третия летен месец е препоръчително доматите да се поливат сутрин или вечер. Но кое време на деня е най-подходящо за процедурата?

През август: Поръсете около доматите с това, за да е богата реколтата им

През този период е препоръчително да попълвате дефицита на влага в доматените лехи само сутрин. Факт е, че сутрешното поливане ще има положителен ефект върху състоянието на растението, което е „оцеляло“ през нощта. Но през август температурата на въздуха през нощта може да бъде доста ниска и съответно влагата ще се задържи по-дълго, а това се свързва с по-висок риск от заболявания.

Използването на топла вода сутрин помага за затопляне на почвата. В резултат на това градинските култури получават огромни ползи.

Важно напомняне: поливането на доматените храсти трябва да се извършва точно в корена. Дори капчици течност не трябва да попадат върху плодовете и листата, защото това може да доведе до гниене. 

Доматите обичат умерено влажна почва и ниска въздушна влажност. Ако влажността на почвата е ниска по време на сухо време, доматите ще започнат да губят пъпките и цветовете си. Поливането трябва да се извършва със следното количество вода - 10-12 литра вода на 1 квадратен метър площ при сухо време. При дъждовно време поливането може да се пропусне. Можете да поливате само в корена. За да избегнете изпаряването на влагата, мулчирайте лехите.

Ако доматите растат в оранжерия, тогава след поливане не забравяйте да оставите вратите отворени за вентилация, в противен случай полученият конденз ще падне върху листата на растенията, което ще създаде благоприятна почва за гъбични заболявания.

Доматите не обичат много силна топлина. Повишените температури се отразяват особено зле на новозасадените растения. По време на цъфтежа има опасност от стерилизация на прашеца. Топлината пречи на усвояването на хранителните вещества и плодовете може да не достигнат своя сортов размер. Лошото усвояване на хранителните вещества ще доведе до много проблеми. Най-разпространеното е гниенето в края на цветовете. Много е важно да се избягва продължителното прегряване.

Начини за борба с прегряването:

  • Засенчване. Това може да стане с помощта на специална мрежа или тънък агрофибър. В оранжериите често се използва пръскане на стените с варов разтвор.
  • Максимална вентилация. Отворете всички прозорци и врати в оранжериите.
  • Не позволявайте почвата да изсъхне! Обилното поливане е важно.
  • Мулчирането на лехите предпазва почвата от прегряване.
  • Разливане на студена вода по проходите в оранжериите. Това трябва да се направи сутрин, така че до вечерта в оранжерията да няма излишна влага.

Белият тор, който увеличава реколтата на краставиците и доматите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес