Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подмладяване на малини през есента - как се прави

17 октомври 2024, 11:51 часа

Опитните градинари не препоръчват отглеждането на малини на едно и също място в продължение на няколко години. На всеки 5-7 години или дори по-често, малиновото дърво трябва да бъде подмладено. Има няколко начина да направите това и може би най-логичният от тях е да преместите храста на ново място. Ако това не е възможно, може да подмладите храста по друг начин.

Как да подмладите малините без пресаждане

За да премине следващият сезон без загуби в реколтата от малини, е необходимо подмладяване на растенията на два етапа в продължение на две години.

Торене на малините през октомври - защо е важно и как се прави

През есента на първата година трябва да изкопаете половината от съществуващите малинови храсти като оставите втората половина от храстите за плододаване през следващия сезон.

На свободния парцел трябва да премахнете поне две кофи с изтощена стара почва и да запълните дупките за засаждане с нова почва - подходяща е почва от друго място на вашата градина. Към всяка кофа от тази пръст трябва да добавите една кофа компост (хумус, оборски тор) и сложен минерален тор (азофоска и др.). Може да се замени с няколко монотора (суперфосфат, калиев сулфат и др.).

Смесете добре тора и почвата в дупката за засаждане, като заложите хранителната смес на дълбочина около 20 см.

С настъпването на пролетта може да засадите малини върху обновена хранителна почва.

През следващия сезон, след завършване на плододаването, старите малини трябва да бъдат изкопани и да се извършат всички манипулации с почвата, след което през пролетта лехите да се запълнят с нов разсад.

Други грижи за малините през есента - резитба

Първо, трябва да отрежете всички зелени малинови издънки, тъй като те няма да имат време да растат преди студеното време. Отстраняват се и двегодишните клонки, които са приключили плододаването, както слабите и тънки клонки. За зимата се оставят само няколко издънки.

Оставете 7-10 от най-силните, мощни и здрави едногодишни малинови издънки. За запас се оставят о20% от общия брой издънки.

Тези правила ви позволяват да увеличите добивите на малини през следващите сезони и да създадете резерв в случай на нетипична зима, например твърде мразовита или малко сняг.

Издънките, които вече няма да дават плод през следващия сезон, трябва да бъдат отрязани в самия корен.

В допълнение към класическата резитба се използва и скъсяваща резитба. Прилага се за сортове, които не дават голяма реколта. В този случай младите издънки се съкращават. Това стимулира образуването на странични разклонения и производството на повече плодове. В допълнение, скъсяването ви позволява да поддържате оптималната височина на малиновото дърво.

Трябва ли да се режат малините през есента?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес