Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пипер и патладжан - трябва ли да се торят през септември

27 август 2024, 15:19 часа

В повечето случаи градинарите считат, че торенето на зеленчукови култури, които продължават да дават плодове през септември, вече няма смисъл, в това число и торенето на пипера и патладжана. Но по това време насажденията от семейство Пасленови - домати, чушки и патладжани - все още могат активно да дават плодове. И ако реколтата все още узрява, тогава е невъзможно да оставите растенията подхранване с хранително смеси.

Торене на пипера и патлаждана през септември 

Първо, торенето в началото на есента се извършва на интервали от веднъж на всеки 7-12 дни. Второ, по това време са достатъчни само добавки с фосфор и калий. Можете да използвате минерални торове, така че по това време е по-добре да изключите хумус, зелени инфузии и компост.

Торене на пипера по време на плододаване - това са най-добрите торове

Добри резултати дава тор, приготвен от 2 супени лъжици суперфосфат и 1 супена лъжица калиева сол на 10 литра вода. Можете да приготвите разтвори от монофосфат, стриктно според инструкциите.

Ако има нужда от използване на органична материя, тогава е подходяща инфузия от дървесна пепел, която се използва на интервали от 1 път седмично. Растенията в открита земя ще трябва да бъдат покрити със спанбонд или филм, а оранжериите не трябва да се забравят затворени и е необходимо да се проветряват редовно.

Тези торове са подходящи и за патладжана. В края на август и септември патладжаните трябва да се торят със същата честота, както през лятото: на всеки 10-14 дни. Но сега те не се нуждаят от азот, а от фосфор и калий, така че трябва да се изключат азотни торове и органични вещества под формата на хумус, билкови инфузии и компост. Ако продължите да добавяте азот, растенията ще започнат да растат зелена маса, вместо да образуват и дават зреещи плодове.

Използвайте разтвор за подхранване на патладжаните, който съдържа много малко азот, прилично количество фосфор, много калий и набор от микроелементи - точно това, от което патладжаните се нуждаят сега. 

Можете да подхранвате патладжаните с разтвор от 2 супени лъжици суперфосфат и 1 супена лъжица калиева сол в 10 литра вода, но към разтвора трябва да добавите и микротор. Монофосфатният разтвор също е добър тор. Всички торове се приготвят в строго съответствие с инструкциите.

През август нощите стават студени и ако лехите в оранжерията не са мулчирани, трябва да продължите да разкопавате почвата и да надигате долната част на стъблото. В открита земя лехите с патладжан могат да бъдат мулчирани или покрити с агрофибър през нощта: той също така запазва топлината в почвата.

Патладжаните не обичат висока влажност. Ако в оранжерията има много изпарения, върху плодовете и листата може да се появи плесен. Следователно помещението трябва да се проветрява често и добре. 

Направете това през август и пиперът ще дава реколта до октомври

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес